Ameland genomineerd voor EDEN award

Toeristische bestemmingen in de race voor duurzaamheidsprijs
Drie Nederlandse bestemmingen genomineerd voor de EDEN award

Ballum, 10 juni 2009

Wat is de meeste duurzame toeristische bestemming van Nederland? Om die vraag draait het bij de EDEN award 2009. Deze prestigieuze prijs wordt op 16 juni a.s. namens staatssecretaris Heemskerk uitgereikt aan de meest duurzame toeristische bestemming van Nederland.

EDEN staat voor European Destinations of ExcelleNce. De award is een initiatief van de Europese Commissie om meer aandacht te vestigen op duurzame ontwikkeling van Europese bestemmingen. Elk jaar wordt een ander thema belicht. Dit jaar is dat toerisme in en om beschermde natuurgebieden. Maar liefst 22 Europese landen kiezen een eigen winnaar.
Nederland doet dit jaar voor het eerst mee. VVV Nederland organiseert samen met het Ministerie van Economische Zaken de Nederlandse verkiezing. Toeristische regio’s hebben de afgelopen maanden laten zien dat toerisme en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan bij de (economische) ontwikkeling van hun regio.

Uit de diverse inzendingen zijn de volgende drie bestemmingen genomineerd voor de EDEN award:

– Twente; met meerdere Natura 2000-gebieden, Nationaal Park en een Nationaal Landschap.
– Ameland; waarvan meer dan de helft van de oppervlakte bestaat uit beschermd natuurgebied.
– Park Gravenrode, Zuid Limburg; onderdeel van de voormalige mijnstreek en herontwikkeld tot toeristische bestemming.

Ameland heeft van oudsher duurzaam toerisme hoog in het vaandel staan. De groei van het toerisme is niet ten koste gegaan van de natuur en cultuur. Voor Ameland betekent duurzaam toerisme ook dat de eilanders zichzelf kunnen zijn en eeuwen oude gebruiken in stand blijven. Tegelijkertijd heeft Ameland de ambitie om de draadjes met de vaste wal door te knippen, dus zelfvoorzienend te worden in energie en water. Hiervoor wordt samengewerkt met Gasterra, Eneco en de NAM in Duurzaam Ameland.

Naast het gemeentelijk beleid voor een duurzame toeristische ontwikkeling hebben een aantal projecten bijgedragen aan de nominatie, waaronder: het nieuwe Kennis- en Innovatiecentrum, het mengen van waterstof met aardgas, de natuurontwikkeling en opnieuw aanleggen van het fietspad Hollum-Oerd, het rijden op aardgas van de bussen en natuurlijk het groene licht op de pier.

Mocht Ameland de EDEN award winnen dan zal het prijsgeld besteed worden aan een toeristische fietsroute langs duurzame ontwikkeling op Ameland. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van de nieuwste technieken waaronder QR codes die met een mobiele telefoon afgelezen kunnen worden en voor de bezoeker informatie over de locatie ontsluit. De route zal via een GPS systeem (kan men ook huren) te rijden zijn. Het project heeft tot doel om gasten bewuster te maken van duurzaamheid zowel in relatie tot hun verblijf op Ameland als in het dagelijks leven.

Op dinsdag 16 juni wordt tijdens de feestelijke bijeenkomst in Burgers’ Zoo Arnhem de uiteindelijke winnaar van de EDEN award 2009 bekend gemaakt. Onder leiding van presentator Loretta Schrijver belooft het een interessante en prikkelende middag te worden met als hoogtepunt de uitreiking van de award met bijbehorende cheque van € 25.000,- aan de meeste duurzame bestemming van Nederland. Komend najaar wordt de winnende bestemming voor het Europese publiek gehuldigd tijdens het internationale EDEN evenement dat plaatsvindt in Brussel.
Bron: Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *