Ameland geeft aan Limburg

BALLUM – Gemeente Ameland geeft vijfduizend euro aan Limburg, vanwege de ellende door de wateroverlast. Raadslid Han van Heerde van Ameland'82 dient er een motie voor in tijdens de raadsvergadering van maandag 19 juli, die unaniem gesteund werd. De provincie Limburg heeft de afgelopen week te maken gehad met enorme wateroverlast, schrijft Van Heerde. Veel mensen hebben hun huizen en zaak hierdoor verloren zien gaan en daarom roept hij de Amelander gemeenteraad op zijn motie, die voorziet in een schenking van vijfduizend euro voor het Limburgse rampgebied, te steunen. "Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen."

Steentje bijdragen

"Ameland moet hier een steentje aan bijdragen; het is een ramp", beaamt raadslid Jeroen de Jong van het CDA. "Vijfduizend euro? Het had voor ons wel tienduizend mogen zijn." Dat zijn de woorden van Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland. "De beelden spreken voor zich", zegt Dennis Engels van Algemeen Belang Ameland. Jeppe Groenewold van VVD Ameland: "Het is een grote ramp daar." Dirk Metz van AmelandEén: "Hebben we dit niet eerder gedaan? Is er ook een fonds voor?"  

Iedere Amelander twee euro

"Het zal je maar overkomen", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. Ameland deed het inderdaad al eens eerder, hoort hij van de griffier. In 2010, ver voor zijn tijd als burgemeester van het eiland, schonk de gemeente een euro per bewoner aan een scholenproject op Haïti. "Ik geef maar even in overweging," begint Stoel, "dat als iedere inwoner twee euro overmaakt er een groter bedrag binnenkomt." Dan hoeft de gemeente hiervoor niet aan het belastinggeld te komen dat Amelanders eerder al aan de gemeente moesten afdragen. De woorden van de burgemeester zijn gezegd, maar treffen bij de raadsleden geen doel. De raad stemt unaniem in met Van Heerdes vijfduizend voor rampgebied Limburg. Ameland kan het doen, dus doet Ameland het.

lees hier Euro per Amelander voor Haïti

lees hier column Sinterklaasgedrag

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *