Ameland gaat voor Groen

BOSKOOP – Vijf steden en vijf dorpen en kleine steden nemen dit jaar deel aan de nationale groencompetitie, Entente Florale Nederland 2009. Ameland is een van de tien. De winnaars van deze competitie worden uitgeroepen tot groenste stad of dorp van Nederland 2009 en mogen in 2010 deelnemen aan de Europese Entente Florale. In de categorie steden, plaatsen met meer dan 15.000 inwoners, gaan Landgraaf, Noordwijk, Rotterdam, Steenwijkerland en Vlaardingen de strijd aan. In de categorie dorpen en kleine steden, plaatsen met minder dan 15.000 inwoners, nemen Ameland, Borger-Odoorn, Helenaveen (gemeente Deurne), Lottum (gemeente Horst aan den Maas) en Nieuw-Vossemeer (gemeente Steenbergen) deel.

De stichting Entente Florale Nederland stelt zich tot doel om met de nationale groencompetitie voor steden en dorpen het grote belang van kwaliteitsgroen onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burgers. Het motto daarbij is “de Groene Stad” waarbij de achterliggende gedachte is dat groen geen geld kost, maar juist oplevert in economische en maatschappelijke zin.

Jurering
De jury, onder auspiciën van de gerenommeerde VKC, is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van landschapsarchitectuur, groenvoorziening en natuur en ecologie. De visie op het groen, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk worden door de jury beoordeeld op basis van een groot aantal criteria. Naast het groen binnen stad of dorp heeft ook natuurbeheer daarin een belangrijke plaats.
De rondgangen van de jury door de gemeenten vinden plaats in de periode van mei tot en met augustus. Op 7 oktober worden tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Arnhem de prijswinnaars door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Gerda Verburg bekend gemaakt.

Jubileum
Sinds 1999 ligt de organisatie van de nationale groencompetitie in handen van de Stichting Entente Florale Nederland. 2009 is dus het jaar waarin de stichting 10 jaar bestaat. In het kader van dit jubileum wordt op 7 oktober 2009 een jubileumcongres georganiseerd.
Bron: Entente Florale

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *