Ameland gaat toerismestroom onderzoeken

BALLUM – Gemeente Ameland gaat onderzoeken of het ‘gevoel van drukte’ ook overeenkomt met de ‘werkelijke drukte’ op het eiland. Dat het ‘te druk’ is op het eiland is de laatste tijd een veelgehoorde opmerking, geslaakt door eilanders en gasten. Om passende maatregelen te treffen is het belangrijk de juiste gegevens te hebben.

VVV heeft veel informatie over de toerismestromen, het aantal bezoekers, meegenomen auto’s, fietsen en dergelijke. Om deze cijfers te ontsluiten wil de gemeente een website optuigen samen met de VVV. Dan kan er gepraat en geoordeeld worden vanuit de cijfers en niet vanuit de onderbuik. AmelandEén diende maandag een motie in om die cijfers boven tafel te halen en in de gaten te houden. De raadsfractie rept in haar motie niet over de drukte en de druk die dat op het eiland legt, niet op wat mensen ervaren, maar op de 'monitoring'. Vanuit de gepubliceerde informatie kunnen burgers en ondernemers dan hun reactie geven, die de gemeente invlecht in een nieuwe toeristische visie. Verschillende raadsleden roepen al lange tijd om een nieuwe toeristische visie, maar het college wil dat over de komende gemeenteraadsverkiezingen heen tillen. Dit onderzoek en deze website vol gegevens is de tussenstap, waarbij zowel de raadsleden als de Amelanders over dezelfde informatie gaan beschikken.

Texel

“Alle Waddeneilanden maken zich zorgen,” weet raadslid Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland. “Vooral Texel.” Op Terschelling speelt het minder nadrukkelijk. We moeten niet naar meer, maar naar beter en er moet een balans komen tussen druk en leefbaarheid, vindt Wijnberg. Intussen heeft de raad van de gemeente Texel deze week besloten dat genoeg genoeg is. Het is het eerste Waddeneiland dat een maximum gaat stellen aan het aantal overnachtingen. Texel gaat een plan opstellen dat het toerisme moet beperken. Het Noord-Hollandse Waddeneiland telt jaarlijks 4,1 miljoen overnachtingen en tweederde van de Tesselaren vindt dat te veel. Ameland heeft ongeveer de helft van dat aantal, pré corona was dat 2,2 miljoen en inmiddels is dat ongeveer 2 miljoen. De daling komt vooral voor rekening van de groepsverblijven. Texel heeft ongeveer 45.000 bedden, waar Ameland er 20.000 heeft.

Tijd en geld

Wethouder Theo Faber brengt nog naar voren dat een dergelijk onderzoek tijd en geld kost. De motie van AmelandEén zegt daar niets over. Hoeveel tijd en geld ervoor wordt uitgetrokken is nog niet duidelijk. “Het is best wel een aardig instrument om erbij te hebben,” zegt Faber. Het past bij de wens om een nieuw toeristisch beleid op te stellen. “We willen op concrete dingen sturen.”

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *