Zonnepark in de Bocht stap dichterbij

HOLLUM – De Amelander Energie Coöperatie steekt in op een tweede zonnepark in de Ballumerbocht, maar ook getijde-energie en windenergie staan op het verlanglijstje. Dinsdag 21 september had de AEC zijn jaarlijkse ledenvergadering. Daar werden de leden geïnformeerd over de plannen in de Bocht en konden ze erover meebeslissen. De gemeente en Wetterskip Fryslân moeten voor dat project nu nog groen licht geven.

AEC initieert duurzame projecten en participeert in het zonnepark. Over de plek in de Ballumerbocht zijn de leden van de AEC zeer te spreken, omdat het park geen verstoring zal geven. In de Ballumerbocht is bedrijvigheid waar het zonnepark wel tussen past. Onder meer de rioolwaterzuiveringsinstallatie staat daar.

Het eerste zonnepark van Ameland staat naast het vliegveld bij Ballum.

Het is de bedoeling dat in de Bocht een batterij komt waarin energie kan worden opgeslagen. Die kan dan bijgezet worden als er grote stroomvraag is en die kan energie opslaan als de vraag laag is. Met beide zonneparken kan Ameland 40 procent van de stroom opwekken die voor het eiland nodig is. Het eiland wil naar 100 procent. De onderwatervlieger die stroom op gaat wekken uit getijdestroming kan daar bij helpen.

De palen staan al in het wad en in oktober gaan de eerste proeven van start.

Verder hoopt de AEC dat de provincie windmolens toe wil staan. Als ze landschappelijk kunnen worden ingepast, kunnen ze op de Waddeneilanden veel stroom genereren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *