Ameland en de bevrijdingsvlag

HOLLUM – Hoe zit het ook alweer met de lichtblauwe Amelander bevrijdingsvlag? Ameland viert in mei dat het 75+3 jaar vrij is van bezetting. In 2020 was het 75 jaar na de bevrijding en toen hingen over het hele eiland de bevrijdingsvlaggen. Dit jaar hangen er wat minder. Hopelijk hangt op 3 juni het hele eiland weer vol. Volgens het protocol van de werkgroep Ameland Vrij die de vlag ontwikkelde en uitgaf mag hij op Ameland in top van 6 mei t/m 6 juni.

Op 5 mei is de Nationale Bevrijdingsdag, dan hangt het rood-wit-blauw in de mast. Op 6 mei is het de beurt aan de Amelander bevrijdingsvlag. Ameland werd pas op 3 juni 1945 bevrijd van de bezetter, zodat de vlag de hele maand mei kan blijven hangen. De werkgroep koos voor de periode 6 mei tot en met 6 juni. De zesde juni 1944 was Decision-day, de dag die de loop van de oorlog veranderde en waarna de bevrijding in zicht kwam.

→ Bekijk hier het overhandigen van de vlag aan Wim de Boer op 6 mei 2020 

→ Tik Bevrijdingsvlag in bij ZOEKEN om meer over de Bevrijdingsvlag te lezen

→ Nationale Bunkerdag, waar Ameland aan meedoet met een mooi programma, valt dit jaar op 3 juni, op de bevrijdingsdag van Ameland én het is de dag van Rondje Ameland 2023 – de vlag kan uit!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *