Ameland eerste Burgernet Waddeneiland

STIENS – Ameland is het eerste Waddeneiland dat deelneemt aan Burgernet. Samen met nog negen Friese gemeenten werd 22 april het startsein van Burgernet gegeven.
Met Burgernet werken burgers, de gemeente en de politie samen om de veiligheid in de samenleving te bevorderen. Burgers kunnen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld een dader, een voertuig of een vermist kind.

Bij Burgernet wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht of een SMS via de telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo wordt de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte wordt gepakt, vergroot.
Burgemeester Albert de Hoop van Ameland roept alle Amelanders op deel te nemen aan Burgernet. Aanmelden is mogelijk via de antwoordkaart die met een brief bij alle Amelanders thuis is bezorgd of via www.burgernet.nl.

Tegelijk met de gemeente Ameland starten ook de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel met Burgernet. Sinds november 2008 is Burgernet al succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden, waar bijna 6000 inwoners deelnemen. Na ruim een jaar zijn er circa 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *