Ameland de minste verdachten van Fryslân

DEN HAAG – Ameland heeft in 2018 de minste verdachten van een misdrijf geregistreerd van heel de provincie Fryslân. Dat jaar was een beter jaar dan 2017, toen er 76 verdachten van enig misdrijf werden geregistreerd. In 2018 waren dat er 31, meer dan de helft minder. Het gaat om geregistreerde verdachten per 10.000 inwoners.

De landelijke trend laat een daling zien van het aantal mensen dat van een misdrijf wordt verdacht. In 2018 registreerde de politie bijna 160.000 verdachten, een daling van 10.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Fryslân en ook Ameland gaan mee in die trend.

Het gaat om verdachten van alle soorten misdrijven. In een op de drie gevallen gaat het om een vermogensmisdrijf, zoals stelen, helen en verduisteren.

Landelijk telden de gemeente Den Haag en Rotterdam in verhouding de meeste verdachten. Het landelijke aantal minderjarig verdachten is de afgelopen tien jaar afgenomen van 387 naar 19 per 10.000 inwoners.

Een van de verdachten op Ameland is een Buremer, die vorige jaar zomer meende ongestraft een lokale kandidaat-politicus te kunnen beledigen met een bewerkte foto van het slachtoffer, gesitueerd in het Internationale Gerechtshof in Den Haag met Hitler ernaast geplakt. De foto circuleerde in WhatsApp-groepen. Op 25 maart 2019 werd de man uit Buren veroordeeld voor een geldboete. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan 'opzettelijke belediging, in het openbaarschriftelijk en/ of bij afbeelding, gepleegd 22 augustus 2018 te Nes, gemeente Ameland.' Het kost de man 200 euro en 9 euro administratiekosten. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *