Ambulanceteam Ameland haalt Holwerd

NES – Team Ameland van het ambulancepersoneel van Kijlstra Ambulance Groep Fryslân roeide vanmorgen over de Waddenzee van Nes naar Holwerd, hemelsbreed een afstand van een kilometer of 15. Het was een sponsoractie die door het personeel van Kijlstra was opgezet, en waarbij elke post zijn eigen actie organiseerde. Op Ameland bedachten ambulancebroeders Eduard Visser, Richard Bunicich en John Schuurman een roeitocht van Nes naar Holwerd en een fietstocht van Holwerd naar Leeuwarden. In de estafettetocht brachten ze een AED naar post Leeuwarden. Ondertussen werden familie, vrienden, bedrijven en kennissen opgeroepen geld te doneren. Dat geld gaat naar Stichting Casper, die het besteedt aan onderzoek naar alvleesklierkanker. Een van de collega’s van Kijlstra heeft alvleesklierkanker. Zijn wens, om op alle posten een AED te hebben hangen, wordt werkelijkheid door de estafettetocht.

Team Ameland bestaat uit Visser, Bunicich, Schuurman en Henk Geurts aangevuld met collega van het vasteland Annemiek Hainje. Verder roeien drie mannen van de Amelander roeiploeg Claas Sipkes mee: Jurgen van Hiel, Johan Metz en Dennis van der Geest. Als reserveroeier zit Jan van der Laag in de boot en stuurman is Sietse Wiegersma. Niet meer dan een uur en een kwartier heeft de ploeg nodig om door het woelige water te klieven naar de overkant van de Waddenzee. De straffe wind hebben ze mee, net als het tij. Dat is een welkome meevaller voor de roeiploeg die voor de helft uit nagenoeg ongeoefende roeiers bestaat. Welgeteld twee keer oefenden ze aan de riemen. Het gaat voorspoedig, al breekt er wel een riem. De volgboot van sponsor Veltman Marine Service hoeft niet in te grijpen en kan zich richten op volgen en op de vreugdestraal die ze in Holwerd als een fontein omhoog laten spuiten. Drie keer komt er een veerboot voorbij die de deining een beetje opvoert. De veerbootpassagiers hangen over de reling om ze toe te zwaaien en om fotootjes en filmpjes te maken. De roeiers lachen om de deining en roeien onverstoorbaar verder. Ze hebben geen gelegenheid om de mensen te vragen vooral ook een paar euro te doneren.

Het is een pittige tocht, erkennen ze als ze aanleggen tegen de pier in Holwerd. De high fives kletsen boven de roeisloep en symboliseren de vreugde na een zware roeiklus en de opluchting dat het is gelukt. Niet dat er ook maar een haar op hun hoofd dacht aan opgeven, hoe zwaar het ook zou worden. Team Ameland heeft al bijna drieduizend euro bij elkaar gespaard aan donaties en voor die sponsoren was de ploeg bereid tot het gaatje te gaan. De mensen van Kijlstra gaan in Holwerd op de fiets naar Leeuwarden, de roeiers van Claas Sipkes hangen roeisloep Haal an Antje achter de Runner van Veltman en laten zich terug naar Nes trekken.

Doneren voor deze actie kan nog tot en met 21 juni 2017, via de website van supportcasper-acties.nl 

De teller staat op 16 juni om 18.00 uur op € 7471.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *