Ambitiestatement Duurzame Waddeneilanden

BALLUM – De Waddeneilanden maken werk van hun duurzame ambities. Gemeente Ameland onderschreef 11 september het ‘Ambitiestatement Duurzame Waddeneilanden.’ Het is de bedoeling dat alle eilanden dit statement gaan ondertekenen om gezamenlijk vervolgtrajecten uit te zetten en projecten aan te pakken.
De Waddeneilanden hebben de ambitie om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie- en watervoorziening. De unieke positie en het karakter van de eilanden maken hen bij uitstek geschikt voor deze ambitie, schrijft het statement. De eilanden moeten een mondiaal platform worden en ‘showcase’ voor duurzame ontwikkeling.
De eilanden willen zich onderscheiden door duurzame voorzieningen te omarmen en een proeftuin te zijn voor innovatie en vernieuwing. Op alle eilanden lopen al duurzame projecten. Stichting Duurzaam Texel heeft in samenwerking met de gemeente al vele projecten uitgevoerd met windmolens, zonne-energie en energiebesparingscheques. Terschelling kent zijn nieuwe gemeentehuis met het warmte-koude opslagsysteem. Voor Vlieland staat er een mestvergister op stapel. Vlieland denkt aan getijdenenergie en Ameland heeft het convenant Duurzaam Ameland.
De eilanden willen ook van de vaste wal ingevoerd drinkwater minimaliseren en duurzame waterwinning op het eiland onderzoeken. Een waterproject op Terschelling dient als voorbeeld voor alle eilanden.
De Waddeneilanden gaan het Ambitiestatement in oktober feestelijk aanbieden aan een minister of staatsecretaris.
Alle raadsleden van Ameland onderschrijven de ambitie. Tineke Hemminga (PvdA) wees erop dat duurzaamheid ook op de begroting moet. Met het uitspreken van een ambitie is het nog niet klaar, houdt zij haar collega raadsleden voor. “We moeten duurzaam gaan denken.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *