Amazone Ameland in de bloemetjes en tegels

BUREN – Amazone Karen Beijaard uit Buren is woensdag in de bloemetjes gezet door het bestuur van de Amelander Men- en Rij Vereniging (AMRV). Ze haalde afgelopen weekend bij een dressuurwedstrijd van de subtop een geweldige score. Beijaard (29), die op de Fries Imke (13) rijdt op het niveau Intermediair 1, behaalde met haar dressuurproef zoveel punten, dat ze daarmee startrechten verdiende voor de zware tour. Dat is wat betreft niveau nog maar één treetje verwijderd van de categorie Gran Prix, het niveau van de toppers van Nederland waar Ankie van Grunsven als grote naam bovenaan staat.

Het bestuur van de AMRV was zo verguld met haar prestatie, dat ze dit resultaat wilde belonen met een bloemetje. Ook kreeg de amazone een viertegelig tableau met een Fries erop, van plateelschilderes Barbara Hofker. Karen Bijaard, die in vol tenue door haar moeder naar de paardenbak bij Buren was gelokt onder het mom van “even foto’s maken”, zag tot haar grote verbazing de voorzitter Heleen van Meurs, penningmeester Gunda Brunotte en bestuurslid Jack Russchen met haar vader en moeder Jan en Trees Beijaard, haar man Eelze de Boer en zoontje Aeden naast de bak staan. Ze was aangenaam verrast door de felicitaties, het bloemetje en het cadeau en kon de geste zeer waarderen.

De AMRV werd opgericht in 1980 door een stel Amelander paardengekken met het doel plezier van mennen en paardrijden uit te dragen en een spreekbuis te zijn voor paardenonderwerpen bij organisaties en gemeente. In de beginjaren werd de marathon, een hindernisrit voor aanspanningen, gereden met boerenpaarden voor platte wagens. Nu hebben de menners speciale marathonwagens en trainen ze voor de wedstrijd die jaarlijks op het eiland rond een van de dorpen wordt georganiseerd. Het plezier was er in de beginjaren niet minder om, maar in de loop van de jaren heeft de vereniging zich ontwikkeld en de paardensport op het eiland ook. Er worden tochten en wedstrijden georganiseerd en er worden lessen verzorgd. De vereniging telt, naast Karen Beijaard nog meer talenten: Laura Boelens, Gunda Brunotte en Natascha Gielen doen het heel goed in de dressuur en de AMRV ziet meer Amelander talenten groeien.

Karen Beijaard begon als klein meisje in het lesgroepje van Gunda Brunotte. Inmiddels krijgt ze les van Herman Wientjes, van Stal Wientjes, die eens in de zes weken naar het eiland komt. Ook Jan Enne Kloosterboer, instructeur en jurylid, draagt zijn kennis aan haar over. Paardrijden en dressuur is voor Beijaard belangrijk, maar ze heeft daarnaast ‘gewoon’ een gezin en een baan en rijdt in haar vrije uren. Ze krijgt daarbij veel steun van haar familie. Haar paard is Imke, een Fries van eigen fok, waar ook haar moeder op heeft gereden.

Beijaard gaat misschien aan de zware tour meedoen, die op 3 en 4 september op de dressuuragenda staat, maar dat doet ze alleen als Imke er echt klaar voor is. Ze wil wel kans maken om de zware tour in één keer goed te volbrengen. Als ze denkt dat haar Fries er in september nog niet klaar voor is, wacht ze een jaar en traint intussen door. Haar startnummer is 214.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *