Albert de Hoop: Niemand wordt blij van deze flexwet

BALLUM – De gemeenten van de Waddeneilanden luiden de noodklok in Den Haag. De nieuwe flexwet heeft een "desastreus" effect op het toerisme op de eilanden, zeggen de bestuurders. Dat schrijft Omrop Fryslân op haar website nadat bekend is geworden hoe de nieuwe flexwet er uit gaat zien.

De nieuwe flexwet maakt het ondernemers veel moeilijker om tijdelijk personeel aan te nemen, omdat ze verplicht zijn na twee tijdelijke contracten een vast dienstverband aan te bieden. In de toeristensector, waar men werkt met seizoenen die heel druk zijn gevolgd door een seizoen van betrekkelijke rust en veel minder personeel, lukt dat niet.

De Waddengemeenten willen dat de Tweede Kamer een uitzondering maakt voor de Waddeneilanden.

In horecasector op de Waddeneilanden duurt het seizoen niet 12 maanden. Elk jaar moet een aantal maanden dat het stil is worden overbrugd. Met de nieuwe flexwet moet je negen maanden wachten voor je tijdelijke werknemers weer in dienst kunt nemen. Dat is voor personeel en voor de werkgever niet goed.

Burgemeester Albert de Hoop en voorzitter van het samenwerkingsverband De Waddeneilanden pleit voor een uitzondering voor de recreatiesector op de eilanden. Als mensen er drie maanden uit zijn is dat te overbruggen, ze komen daarna terug in de horeca. Als ze nu negen maanden moeten wachten dan gaan ze naar wat anders op zoek en zijn de Waddeneilandondernemers hun gewaardeerde personeel kwijt. “Daar wordt niemand blij van.”

De nieuwe flexwet is niet alleen funest voor de horecasector. Ook het onderwijs op het eiland rookt een zware pijp als invallers er negen maanden tussenuit moeten alvorens ze weer op tijdelijke basis kunnen worden aangenomen.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *