Afgietsels potvispenis op Texel

TEXEL – De bouw aan het potvisskelet bij Ecomare vordert gestaag. Nieuw zijn twee afgietsels: de penis en het spuitgat van het dier, karakteristieke onderdelen van een mannetjes potvislichaam.

Als een mannelijke walvis dood aanspoelt, komt door de toenemende druk in zijn lichaam en de verslapping van de spieren, binnen enkele uren zijn geslachtsdeel naar buiten. De lengte ervan, ruim twee meter, zorgt altijd voor veel reacties bij de omstanders. Het afgietsel dat bij Ecomare te zien is, is een exacte kopie van het geslachtsdeel van de in december aangespoelde potvis. Bezoekers kunnen zich hiermee een beeld vormen hoe een onderwaterparing van twee potvissen eruit zal zien.

Het tweede afgietsel is gemaakt van het spuitgat van het dier. Potvissen hebben één spuitgat, dat aan de linkerzijde voorop hun kop zit. Doordat het niet in het midden zit, komt de pluim waterdamp die het dier uitblaast in een hoek uit de kop.

De werkzaamheden aan het skelet en de dagelijkse presentaties zullen tot eind augustus voortduren. Wanneer het skelet af is zullen de twee nieuwe afgietsels, samen met de afgietsels van de ambergris, een oog van het dier op sterk water, potten walschot en inktvisbekjes uit zijn maag, in de bijbehorende tentoonstelling te zien blijven.

>>> lees hier over Ambergrijs uit de potvis

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *