AEC dingt mee naar P-NUTS Award

AMSTERDAM – De Amelander Energie Coöperatie dingt mee naar de P-Nuts Award. Vierentwintig initiatiefnemers van lokale, duurzame energiebedrijven hebben zich aangemeld voor de prijs. De awards zijn in het leven geroepen om de koplopers op het gebied van lokaal opgewekte duurzame energie in het voetlicht te zetten. Kenmerkend is dat het om een initiatief van bevlogen mensen gaat dat uitgroeit tot lokaal energie opwekken uit duurzame bronnen en waarbij de energie geleverd wordt aan de omgeving. Juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels reiken de P-NUTS Awards uit op woensdag 14 april tijdens een congres over het opzetten van lokale, duurzame energiebedrijven in Driebergen.

Lokaal geproduceerde energie komt steeds meer in beeld. De voorhoede op het gebied van schone, zelfgeproduceerde energie, krijgen op 14 april erkenning voor de paden die zij hebben gebaand en de technieken en organisatievormen die zij hebben getest en verbeterd. De jury bestaande uit o.a. Peter Oei van het InnovatieNetwerk en Theo Walthie, directeur EnergieTransitie, zal de genomineerden 2 april bekend maken. Juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels reiken de P-NUTS Awards uit tijdens het IIR-congres ‘Succesvol Opzetten van uw Lokale Duurzame Energiebedrijf’, op 14 april 2010.

 

Nederland telt inmiddels ruim 80 (gemeentelijke) bedrijven, verenigingen en stichtingen die zelf energie produceren en hun energie delen met hun buren. Initiatiefneemster van de award Pauline Westendorp is trots "We zijn geneigd naar het buitenland te kijken, richten ons op wat daar gebeurt, maar onder onze neuzen bloeien prachtige initiatieven waarvan sommigen al heel succesvol."

 

24 inzendingen

De inzendingtermijn is gesloten en er zijn 24 inzendingen. Er zijn al heel veel mooie, inspirerende én werkende lokale energiebedrijven. Een aantal voorbeelden: oud-mijnwerkers kunnen wonen in appartementen die verwarmd en gekoeld worden met hun eigen mijnwater. Op vakantie in een vakantiepark met smart grid. Veerboten varen op lokale olie. Koken op biogas uit lokaal afval. Eén voor één prachtige ontwerpen of al gerealiseerde projecten. Inspiratie voor jaren! Heel Nederland kan nu beginnen!

 

AEC 500!
De AEC heeft in maart haar vijfhonderdste aansluiting op Ameland gerealiseerd. "Wij zijn erg verheugd met deze mijlpaal," laat Johan Kiewiet van de AEC weten. "Wij hebben nu ongeveer een kwart van alle aansluitingen op Ameland." De AEC wil alle aansluitingen op Ameland verzorgen om het eiland zo snel mogelijk groen en zelfvoorzienend te kunnen maken.

 

>>> kijk ook op www.p-nuts.nu

>>> de website van AEC is te vinden op de Links-pagina onder de A van Amelander of via de banner van AEC

 

>>> je kunt ook stemmen op de AEC, nummer 7

 

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *