Ameland rijdt en tankt duurzaam

NES – Ameland is een aardgastankstation en vier aardgasbussen rijker. Dit werd op vrijdag 9 april gevierd door de provincie Fryslân, de gemeente Ameland, het samenwerkingsverband Duurzaam Ameland, Arriva en CNG Net. Gedeputeerde Piet Adema feliciteerde de gemeente Ameland met de aanwinsten: “Het is uniek dat er in zo’n klein gebied fors geïnvesteerd wordt in duurzaamheid. Dit geeft het belang aan dat wij hechten aan duurzame Waddeneilanden. Ameland vervult een voorbeeldrol.”

Rijden op aardgas is schoner, stiller en voordeliger dan rijden op benzine of diesel. Het draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en een beter klimaat. Het is de meest schone fossiele brandstof.

Samenwerking
Ameland is duurzaam op weg dankzij de samenwerking tussen verschillende partijen. Het aardgastankstation is tot stand gekomen dankzij CNG Net en Duurzaam Ameland, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Ameland, GasTerra, Nederlandse Aardolie Maatschappij en Eneco. “Dankzij het convenant van de partners is Ameland veranderd in een proeftuin voor duurzame energie. Ameland probeert zoveel mogelijk nieuwe technologieën uit”, legt burgemeester Albert de Hoop uit. “Want je moet duurzaam doen en niet duurzaam praten”, aldus de burgemeester.

De pomp is niet alleen geschikt voor bussen, maar ook voor auto’s. “Het is goed om te zien dat ook andere eilandbewoners bij de aanschaf van een nieuwe auto nadenken over de brandstof waar ze op willen rijden”, zegt De Hoop. “Amelanders gaan zich schoner vervoeren en dat sluit goed aan bij de ambities van Duurzaam Ameland.” De provincie Fryslân heeft de aanschaf van de aardgasbussen mogelijk gemaakt en geeft daarmee samen met Arriva een belangrijke impuls aan duurzaamheid. Adema: “Aardgas is de eerste stap. We willen op korte termijn overstappen op groen gas.”

100.000 voertuigenplan
Het verduurzamen van het openbaar vervoer past uitstekend binnen het 100.000 voertuigenplan. Hierin staat de ambitie van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân: in 2015 rijden 100.000 voertuigen op duurzame brandstoffen. Het gaat niet alleen om auto’s, maar ook om vrachtwagens, bussen, scooters en boten. Het opraken van de huidige brandstoffen zoals olie en gas speelt hierbij mee. Het streven is om alle voertuigen op termijn over te laten gaan op groen gas.
Bron: Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *