Actiegroep De Amelander Schalken voert actie

NES – Actiegroep De Amelander Schalken, met als woordvoerder Frank Hulsebos, voert actie tegen van alles en nog wat. De keuken in De Stelp moet terug en de nieuwbouwplannen die horeca-ondernemer Harry Westers voor de Strandweg bij Nes en het oude subtropische zwemparadijs heeft, moeten de prullenbak in. Dat is de insteek van de groep die als een van de spreekbuizen een Facebookpagina heeft met de naam ‘Voice of Ameland’, met als ondertitel ‘Blog over weerstand en welzijn op een eiland’. Of de 'Voice' vertegenwoordigt wat is besloten in de naam, de stem van Ameland, kan met een korrel zeezout worden genomen, want het aantal likes overstijgt vooralsnog de 530 niet (stand 15 maart 2016). Als die echt allemaal achter de 'Voice' staan, dan is dat 15,14% van de Amelanders, gesteld dat alle likes van Amelanders afkomstig zijn.

Gisteren was woordvoerder Hulsebos op Omrop Fryslân om zijn zorg uit te spreken over de ontwikkelingen op het eiland. Het wordt allemaal te groot en het geld dreigt van het eiland te spoelen. Dat zijn de bezwaren van de actiegroep tegen het wellness-plan van Westers. De hotelbaas met hotels op Terschelling, Vlieland en in het westen van het land, bezit op Ameland hotel Noordsee. Voor het nieuwe plan dat deels in De Vleijen is gesitueerd heeft hij een compagnon gevonden in Kontour Vastgoed. Hulsebos is bevreesd dat de grote partijen het voor het zeggen krijgen op het eiland. Hij refereert aan het eiland Sylt als afschrikwekkend voorbeeld. Dat eiland is min of meer overgenomen door de rijke Duitsers, daar hebben de directeuren van Miele en Bayer een tweede huis en rijden rijke jongens in dure auto's over de lange weg die de twee uiteinden van het eiland verbindt. De ‘gewone’ eilander heeft op Sylt het nakijken. Zo moet het op Ameland beslist niet, vindt de opperschalk.

Woensdagavond is in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst. Hulsebos gaat dan protesteren tegen de komst van het wellnesscentrum in Nes en roept eilanders op met hem mee te protesteren. Beluister hem hier op de Omrop.

Gemeente Ameland organiseert de thema-avond om de raadsleden wederom te informeren over de plannen. Het is een openbare vergadering.

Harry Westers presenteerde sinds 2011 zijn plan al een aantal keren in en buiten het gemeentehuis. De slotsom was een verdeelde raad die in meerderheid geen zegen over het plan wist uit te spreken.

⇒ Lees hier wat er 2 juni 2015 gebeurde, toen de VVV-directeur een lans brak voor het wellnessentrum

⇒ Lees hier wat er 14 juli 2015 gebeurde, toen Westers zei: “Ameland zoekt het maar uit.”

⇒ Lees hier wat de gemeenteraad op 29 juni 2015 besloot

⇒ Lees hier hoe het plan op 13 juli 2015 werd teruggefloten

Tik voor het complete dossier over de plannen van Harry Westers Harry Westers in bij ZOEKEN en het archief ontsluit de artikelen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *