Omrop Fryslân verliest zelfstandigheid

LEEUWARDEN – Omrop Fryslân verliest definitief haar zelfstandigheid. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de nieuwe mediawet van staatsecretaris Sander Dekker. In die wet staat ondermeer dat de regionale omroepen opgaan in één organisatie die Regionale Publieke Omroep, RPO, gaat heten. De redacties blijven voorlopig nog zelfstandig. Omrop Fryslân heeft in de provincie een extra taak wat de Friese taal betreft en daarom komt er een Friese mediaraad met adviesrecht. Die raad gaat over de taal, de benoeming van de hoofdredacteur en het geld voor het Fries.

Er volgde in de Eerste Kamer een hoofdelijke stemming over de nieuwe mediawet. Er waren uiteindelijk 39 stemmen voor en 30 tegen.

De wet betekent ook een grote bezuiniging voor de regionale omroepen, in totaal 17 miljoen. Dat zou op 1 januari 2017 al geregeld moeten zijn, maar voor die bezuinigingsoperatie krijgen de regionale omroepen een half jaar extra tijd.

Voor de reorganisatie trekt Dekker 8,5 miljoen uit.

Omrop Fryslân is sinds 1988 zelfstandig.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *