Achttiende Rondje Ameland

HOLLUM – Zaterdag 14 juni start in alle vroegte het achttiende Rondje Ameland. Om vijf uur in de morgen starten 500 wandelaars aan de monsterwandeling van bijna 50 kilometer rondom het eiland. De sportieve wandeling – het is geen wedstrijd – eindigt in het centrum van Hollum, op het Zwaneplein. Daar is in de middag een groot feest met gezellige terrassen, veel publiek en wandelaars en muziek.

Met een groep rond het hele eiland lopen leek een aantal stamgasten van Steakhouse de Commandeur in Hollum wel wat. Het was 1997. Piet Ney was de aanstichter van dit sportieve evenement. Hij had dit rondje al meerdere keren volbracht, waarvan één keer alleen. De totaal afgelegde afstand is 49,3 km. Sinds die keer in 1997 liep hij verschillende malen mee en inmiddels is hij alweer diverse jaren een zeer gewaardeerde vrijwilliger.

Er wordt gestart vanuit Ons Hol aan de Oranjeweg in Hollum.

Om 05:00 uur precies wordt het startsein gegeven. De toeter schalt dan over dorp en een zacht geroezemoes zet zich in beweging richting de vuurtoren en het Hollumer badstrand. Dan gaat het linksaf naar het Suudwest, bij het paardengraf de duinen weer op en langs de dijk naar de eerste controlepost bij de Piraat van Nes. Intussen heeft het zonnetje zijn eerste stralen laten zien: de wandelaars lopen de zonsopkomst tegemoet.

Rondje Ameland is geen wedstrijd. Elke deelnemer bepaalt zijn eigen tempo, als het maar een wandeltempo is. Er is geen plaats voor hardlopers, de organisatie is daar niet op ingespeeld. Rondje Ameland is een lokaal, nationaal en internationaal evenement. Traditiegetrouw doen er altijd veel Amelanders mee aan het evenement op hun eigen eiland. Dit jaar wandelen er ook gasten uit Duitsland, België, Zweden en zelfs Canada mee. De jongste deelnemer is 12 en de oudste is 79 jaar én er kan dit jaar Lang zullen ze leven worden gezongen, want  twee mensen verjaren op 14 juni. Alvast gefeliciteerd!

⇒ lees hier over Rondje Ameland

bekijk hier het filmpje van de start

bekijk hier het tweede filmpje, van de eerste etappe

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *