Aandacht voor Waddenzee en regio

STRAATSBURG – Commissievoorzitter Ursula van der Leyen stond in haar jaarlijkse ‘State of the European Union’ toespraak stil bij uitdagingen die voor Noord-Nederland van groot belang zijn. Deze vooruitblik naar 2024 – het jaar van Europese verkiezingen en het einde van het mandaat van de huidige Europese Commissie – ging over uitdagingen en kansen die ook in onze regio spelen, en waar Noord-Nederland een deel van de oplossing kan bieden.

Schone waterstof

De Europese Commissie blijft in 2024 vol inzetten op de Europese Green Deal, de groene groeistrategie van de EU. Daarbij wil Von der Leyen modernisering hand in hand laten gaan met het verminderen van de CO2 uitstoot. Schone waterstof is hier volgens Von der Leyen een uitstekend voorbeeld van – waarin de EU inmiddels meer investeert dat de Verenigde Staten en China samen. Een deel van dit geld is geïnvesteerd in de Europese ‘Hydrogen Valleys’, waarvan Noord-Nederland de eerste is in Europa. Regio’s spelen dan ook een cruciale rol om deze transitie te bewerkstelligen.

Waddenzee en landbouw

“Wij zijn het Europa van de Regio’s”, zei Von der Leyen dan ook: elke regio heeft een eigen cultuur, natuur en taal. De Waddenzee werd daarbij uitgelicht als voorbeeld van een gebied met unieke flora en fauna in Europa. Deze natuur moet worden beschermd, terwijl ook voedselzekerheid moet zijn gegarandeerd binnen Europa. Daarvoor zijn de Europese boeren van groot belang. Europa moet volgens Von der Leyen zelfvoorzienend zijn en gezond voedsel moet worden geproduceerd op een duurzame wijze. Deze uitdaging kan Europa enkel in nauwe samenwerking met boeren bereiken. Om dit te bereiken zal de Europese Commissie een strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU op gang brengen.

Kortom, in een periode waarin Europa kampt met grote uitdagingen zoekt Ursula von der Leyen actief de samenwerking met alle relevante partners en regio’s om de groene en digitale transitie door te maken. Noord-Nederland zal hier actief aan bijdragen door internationale samenwerking op belangrijke thema’s zoals energie, landbouw en bereikbaarheid.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 841

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *