Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Amelander Historie als Schitterlicht

HOLLUM – “Wie, op Ameland, blinkt uit in publieke communicatie? Wie op het eiland is het toonbeeld van helderheid en duidelijkheid?” Dat was de vraag bij de verkiezing tot Schitterlicht van Ameland. Van de 282 uitgebrachte stemmen in januari op de website Ameland Forum gingen er 120 naar Historisch Ameland met de website www.amelanderhistorie.nl Als prijs kreeg de website de positie van Website van Maand maart en een interview met de man achter de website.
Jacob Roep
Jacob Roep (21) uit Hollum is bijzonder geïnteresseerd in geschiedenis. Hij studeert het vak zelfs aan de NHL, samen met maatschappijleer. Roep bouwt die interesse uit tot zijn beroep en hij is daar hobbymatig al aardig mee bezig.
Hij interesseert zich al heel lang voor geschiedenis. In groep 6 begon het met de serie Van Nul tot Nu, een prachtige serie boeken voor de jeugd waar in stripvorm historische onderwerpen worden gebracht. Het werd geschreven door Tom Roep, de man achter Donald Duck, toevallig een ver familielid.
Ook de familiegeschiedenis en alles over vroeger kon de jonge Jacob bekoren. Uren sprak hij erover met zijn oma Sientje Roep-Visser en op school spitste hij zijn oren tijdens de geschiedenislessen.
Dockinga College
Op het Dockinga College in Dokkum raakte hij geïnspireerd door Marinus Petersen, een leraar waar hij veel van heeft opgestoken. Het resulteerde in het idee om samen met Douwe de Boer, die ook bijzonder begaan is met de geschiedenis van Ameland, een website op te zetten waar de historie van Ameland belicht wordt. Er was nog niet veel over de Amelander geschiedenis op internet te vinden. Die omissie heeft Jacob Roep weggewerkt door in oktober 2012 eerst een Facebookpagina en daarna een website op te zetten waar aanvankelijk oude foto’s op geplaatst werden. In augustus 2013 ontwikkelde dat naar een website waar verhalen op staan, waar genealogische onderwerpen worden beschreven en waar over de historie van het eiland in woord en beeld wordt gepubliceerd. Jacob beredeneert waarom er zoveel aandacht voor het oude is. De mensen van de babyboom zijn nu 60 jaar. Zij kijken terug op hun leven en interesseren zich bovenmatig voor wat geweest is.
Het mooie van een website is dat het voor alle mensen ter wereld toegankelijk is. Ongeveer 10% van de bezoekers komt uit het buitenland.
De Sneuper
De webredacteur zoekt altijd naar mooie historische onderwerpen en publiceert daar dan over op de website Amelander Historie en ook in het tijdschrift De Sneuper. Het is het ledenblad van de Historische Vereniging Noordoost Friesland. Het tijdschrift verhaalt over historie van Noordoost Friesland en Jacob meende dat Ameland daar prima bij past. Het resulteert in een fantastische samenwerking en in mooie verhalen die niet alleen digitaal maar ook op papier te lezen zijn. Ondertussen regelde Roep ook dat De Sneuper bij de boekhandels op Ameland te koop is. Www.amelanderhistorie.nl werkt inmiddels samen met de Facebookpagina Oud Amelandt, de pagina waar oude foto’s worden gepubliceerd. Samen maken ze de website nog waardevoller. De Koninklijke Bibliotheek erkent de waarde en archiveert de website teneinde de teksten en beelden voor de toekomst te bewaren.
Uitblinken
Jacob Roep en de website Amelander Historie blinken uit in publieke communicatie. Dat werd duidelijk met de verkiezing en dat is helder als je door de website dwaalt.