Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Plastic Soup Surfer wil Noordzee oversteken

LEIDEN – Merijn Tinga uit Leiden, die in 2014 als Plastic Soup Surfer langs de Noordzeekust surfte en vorig jaar met vrouw en twee kinderen een tocht in een zeilboot maakte naar de Oostzee als Plastic Jagers en ook op Ameland belandde, gaat een nieuwe uitdaging aan. In augustus gaat hij als eerste op een draagvleugel-kitesurfboard in de vorm van een PET-fles de Noordzee oversteken naar Engeland.
Tinga houdt van de zee en wil bijdragen aan de reductie van plastic afval op het strand en in het water. Aan de Noordzeekust treft hij ondermeer veel PET-flessen aan en zijn doel is om dat afval te minimaliseren door statiegeld uit te breiden naar de kleine PET-flesjes. Met zijn burgerinitiatief wil hij dat in de Tweede Kamer op de agenda te krijgen. Hij heeft daarvoor 40.000 handtekeningen nodig.
Om aandacht voor de campagne te krijgen gaat hij de overtocht van Scheveningen naar Engeland surfen op een speciaal voor hem gemaakt surfboard. De surfer hoopt daarmee ook een groot publiek te bereiken en mee te helpen aan een breed bewustzijn over plastic afval in zee. Het surfboard wordt gemonteerd op een draagvleugel om daarmee vliegensvlug de oversteek te kunnen maken. Het wordt de eerste Noordzee oversteek met een draagvleugel-kitesurfboard. De oversteek is het startschot van de handtekeningencampagne.
De surfer is een crowdfundingactie gestart om de missie mogelijk te maken. Doneren kan via de website van One Planet Crowd.
De kleine PET-flesjes staan in de top drie van meest gevonden afvalitems op het strand. En plastic vergaat niet, het brokkelt enkel af in kleinere stukjes. "Plastic hoopt zich op in onze oceanen en dit is onhoudbaar,” zegt Tinga, die naast surfer ook bioloog en kunstenaar is. Tinga heeft verschillende redenen om statiegeld op de flesjes te willen zetten. Statiegeld is op dit moment het meest efficiënte en zuivere recyclesysteem en past volledig binnen een zero-waste programma, nul afval, waarin we op een verantwoordelijke manier met onze bronnen omgaan. Statiegeld op kleinere flesjes is in de Scandinavische landen, Duitsland en sommige Amerikaanse staten heel normaal is. In San Francisco is de verkoop van water in wegwerpflesjes zelfs verboden. De verpakkingsindustrie probeert elk jaar weer statiegeld als geheel af te schaffen. Zij moeten tegengas krijgen, vindt Tinga.
Ook zegt hij: "Met uitbreiding van statiegeld laten we zien dat er fundamenteel iets moet veranderen, dat we een gedragsverandering willen, onze verantwoordelijkheid ook willen nemen en dat de overheid dit moet faciliteren."
Behalve zijn surf-missie geeft Tinga gastlessen op middelbare scholen waarbij de surftocht en recordpoging als aansprekend achtergrond verhaal wordt gebruikt.
⇒ lees hier over de Plastic Soup Surfer – Merijn Tinga
⇒ PA omarmt deze crowdfundingactie, ook al gaat die niet speciaal over Ameland. Op het Amelander strand liggen de flessen ook. Bekijk hier de door PA ondersteunde crowdfundingacties.