5 voedingstips voor sporters

Voordat je je sportmaaltijden, is het belangrijk om de verschillende elementen van een hoogwaardige lunch te begrijpen, waarom bepaalde voedingsmiddelen belangrijk zijn en hoeveel je ervan moet eten. Gebruik daarom zeker de volgende tips! 

Drink genoeg water

Wist je dat water een essentiële voedingsstof is? Het maakt 60 tot 70% uit van ons totale lichaamsgewicht. Dat betekent dat als je 100 kilo weegt, 60 tot 70 kilo daarvan water is. We verliezen water uit ons lichaam als we zweten, naar het toilet gaan en zelfs alleen maar door de hele dag door te ademen. Het is belangrijk om je vloeistoffen aan te vullen om het beste uit je sport te halen. Water, melk of 100% sap zijn de beste keuzes voor de lunch. Frisdrank en energiedrankjes hydrateren je niet goed, en je zou sportdrankjes eigenlijk alleen moeten gebruiken voor training en competitie – momenten waarop je oefening of activiteit ongelooflijk intens zal zijn en langer dan een uur zal duren.  

Kies een eiwit, koolhydraat en vet

Deze drie belangrijkste voedingsstoffen voeden je lichaam tijdens hard werken.

  • Eiwit: Helpt bij spierherstel en het aanmaken van andere bouwstenen
    • Vlees en gevogelte; vis; eieren; magere zuivelproducten (kaas, yoghurt, melk); soja (edamame, tofu, tempeh); bonen en peulvruchten
  • Koolhydraten: Herlaadt je spieren om energievoorraden met hoge intensiteit te creëren
    • Granen (brood, pasta, muffins, crackers, rijst); aardappelen; fruit; bonen en peulvruchten; zoetigheden en desserts
  • Vet: Houdt al je cellen intact, helpt je ​​lichaamstemperatuur te reguleren en kan ontstekingen weghouden
    • Noten en boters; avocado; oliën; zaden (zoals zonnebloempitten); smeersels (mayonaise, boter, roomkaas); vetrijke zuivelproducten

Voeg kleur toe

Het eten van de kleuren van de regenboog is een van de beste manieren om een ​​voedingsevenwicht in je dieet te krijgen. Hoe groter de verscheidenheid aan kleuren van fruit en groenten, hoe beter je voeding voor droogtrainen zal zijn. En als je voeding geweldig is, zijn je snelheid, kracht en kracht dat ook. Als je wilt eten om te presteren, is het goed om elke dag fruit en groente bij de lunch te eten.  

Pas je porties aan

Gedurende het jaar verandert de hoeveelheid die je oefent waarschijnlijk. Dat betekent dat je voedselinname waarschijnlijk mee zou moeten veranderen. Als je meer traint, laten we zeggen twee uur per dag tijdens het voetbalseizoen, heb je meer voedsel nodig dan buiten het seizoen, wanneer je waarschijnlijk meer tijd op de bank doorbrengt. Je moet dan dus meer eten, zodat je je lichaam genoeg voedt. 

Luister naar je lichaam

Ten slotte, en het allerbelangrijkste: weet dat je lichaam het het beste weet. Wat moet je doen als je een lunch hebt ingepakt op basis van de Moderate Training Plate, maar je na de lunch nog steeds honger hebt? Het antwoord is simpel: pak meer voedsel in. Als je lichaam aangeeft dat het honger heeft, geef het dan te eten. Als het aangeeft dat het vol is, stop dan en bewaar de rest voor later. Je lichaam is de ultieme expert in hoeveel voedsel je dagelijks nodig hebt.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 797

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *