38ste Elfstedenroeimarathon 2024 een feit

Vrijdag 10 mei klokslag 20:00 uur wordt het startschot gelost van de 38e elfstedenroeimarathon. Dit vanaf de Stanfries X, het trotste vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

De marathon telt dit jaar het grote aantal van 88 teams uit binnen- en buitenland met in totaal zo’n 900 roeiers. Net als vorig jaar verschijnen er een groot aantal studententeams aan de start van de 210 kilometer lange tocht. Zij dragen bij aan de verjonging van het marathonroeien en gaan de concurrentie aan met de meer ervaren marathonroeiers. Noemenswaardig is de toename van het aantal ECO-teams; zij roeien en fietsen het gehele traject in estafette vorm.

Recordjacht

Op voorhand zijn er een aantal favorieten aan te wijzen. De winnaar van vorig jaar, het Duitse combinatieteam CoolRunnings en het Amsterdamse team RIC Mix1 (vorig jaar de winnaar van het mixed-veld). Eén van de teams van de organiserende vereniging LRV Wetterwille, een 12-mans formatie met de bootnaam ‘Droom GROOT’ gaat dit jaar binnen de wedstrijdcategorie de strijd aan voor een positie in de top. De kans is groot dat deze teams elkaar zullen opjagen en een aanval doen op het baanrecord van 16 uur en 59 minuten. Of die poging slaagt, zal ook van de weersomstandigheden afhangen. Bovendien moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen.

Buitenlandse teams

Opvallend is het toenemend aantal buitenlandse ploegen dat aan de start verschijnt; 18 teams in totaal, waarvan het merendeel uit Duitsland, maar ook teams uit België, Zwitserland en Frankrijk. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van het land. Van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg. 

Start en finish

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen.

De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg op zaterdag 11 mei rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle).

Volgen
Alle ploegen kunnen via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen realtime bekijken wat de positie en snelheid van hun favoriete team is.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 718

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *