20 – Olijfboomgaard in Molyvos

HOLLUM – Lesbos en Ameland begonnen op 1 september 2016 een correspondentieblog met als schrijvers Eleonora Pouwels en Jeanet de Jong. Lees hier de eerste post, waarin onder meer staat hoe dit blog is ontstaan. Deel 19 is op 3 november 2019 gepubliceerd. In deel 20 schrijft Eleonora van Lesbos over de olijfboomgaard van Molyvos.

Dag Jeanet,

Ieder dag de laatste weken wilde ik je schrijven…iedere dag verandert de situatie hier op dit mooie eiland.

Ik zit hier voor mijn computer in mijn huis in een olijfboomgaard in Molyvos. Het raam staat open… de wind waait door de olijfbomen, ik hoor de vogels fluiten omdat ze denken dat het al lente is en ik ga zo zwemmen in de warme bronnen en in zee. Ik heb de eerste anemonen gefotografeerd en zag ook al een paar amandelbomen in voorzichtige bloei.

65 km verderop vecht de MAT, een soort Griekse ME, in Mytilini met demonstrerende migranten van het kamp Moria, met traangas en wapenstok. De beelden van gisteren van angstige kinderen, schreeuwende wanhopige vrouwen, mannen met verwondingen staan nog op mijn netvlies. Maar ook de reactie van de inwoners van het dorp Moria, de woede, de onmacht en de angst zie ik steeds weer voor mij. 

Enige tijd geleden was er een demonstratie van de inwoners van Lesvos, Chios en Samos. Duizenden mensen op de been en het hele eiland in staking. “We willen ons eiland terug” werd er geroepen. “Geen nieuw kamp op ons eiland!”. 

En onze nieuwe Griekse regering… die in november nog riep dat, voor het einde van het jaar het probleem van al die mensen die in zomertentjes zonder toilet, water of verwarming buiten het kamp Moria in de vuilnis leven, zou zijn opgelost?? 

Er is niets gebeurd… ja… er werd besloten om een nieuwe gesloten gevangenis te bouwen voor 7.000 tot 17.000 personen, hier op het eiland. En tijdens de heftige kou werd er een schip gestuurd, dan konden 400 mensen het wat minder koud hebben… Hoe kies je 400 mensen van de meer dan 10.000??? En de laatste berichten… er wordt een soort net gespannen in de zee tussen Lesvos en Turkije… Een proef van 5 km. Kosten 500.000 Euro. Aan de dolfijnen, zeehonden, waterschildpadden en ander zeeleven wordt niet gedacht… 500.000 Euro daar kun je een hoop houten hutjes voor bouwen… Die belofte van deze nieuwe regering om voor het einde van het jaar alle mensen verplaatst te hebben naar betere leefomstandigheden… daar is ook niks van gekomen. En Europa sluit zijn ogen. 

Ik weet het even niet meer, en wil het ook even niet weten. 

Ook ik woon hier… en maak me zorgen… om alles, maar ook om mijn eigen bestaan. Het eiland is zo mooi… maar het toerisme waar men hier in het noorden voornamelijk van leeft, wordt steeds minder. Samen met de economische crisis maakt het er niet makkelijker op.. Zal ik nog wel voldoende werk hebben om rond te komen? De kosten om kleine zelfstandige te zijn, worden steeds hoger… ik ben ook gedeeltelijk afhankelijk van toeristen die aan mijn workshops fotografie deelnemen. Ik hoop echt dat mensen in Nederland snappen dat je hier nog gewoon heerlijk op vakantie kunt gaan. Moria en Mytilini is 65 km verderop… als er rellen zijn in Amsterdam ga je toch ook nog steeds naar Utrecht??? Het eiland is schitterend, alle soorten stranden en landschappen, leuke dorpjes en vooral authentiek Grieks, niet overlopen. En momenteel lekker rustig, alhoewel het in Molyvos en Petra wel gezellig druk is. En voor al die mensen die denken dat hier alle stranden nog vol liggen met boten en reddingsvesten, kom toch een keer zelf kijken. Laat je toch niet gek maken door de media… Je kunt hier nog echt genieten!!

Ik ga mijn handdoek pakken… loop ik dadelijk weer in mijn eentje over het strand… bij zo’n schitterende zonsondergang. 

Lieve groet,

Eleonora

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *