1212 – Golven in zee en oceaan – de deining van het water

HOLLUM – Nummer 1212 gaat over de golven van de zee. Hoe ontstaan ze en wat soort golven bestaan er en hoe hoog kunnen ze worden. Van die dingen.

"Waar zee is zijn golven, al zijn ze niet altijd groot en spectaculair. Dat hangt onder meer van de omgeving en het weer af. Bij Tahiti zie je heel andere golven dan bij de Waddeneilanden. Er zijn brekende golven, rollende golven, kabbelende golven, monstergolven, pointbrakes en tubes en deinende golven. En ze zijn er van millimeterklein tot metershoge muren van water die midden op zee bestaan uit hoge toppen en diepe dalen, die, als ze land tegenkomen, een verwoestende kracht blijken te bezitten. Er bestaan windgolven en tsunami’s en in feite is het getij ook een heel lange golf waar eb het dal is en vloed de top. Maar hoe ontstaan golven eigenlijk? En waarom zijn de golven van de Noordzee anders dan die op de oceaan?"

⇒ lees hier nummer 1212 over de Golven in de zee

⇒ lees hier nummer 1211 over de kleur van het water

⇒ lees hier nummer 1210 over Borkum

⇒ lees hier nummer 1209 over Schiermonnikoog

⇒ lees hier nummer 1208 over Buro HDK 2018

⇒ lees hier nummer 1207 over Memmert

⇒ lees hier nummer 1206 over OS 2016 Rio – geluk en drama

⇒ lees hier nummer 1202 over Neuwerk

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht van alle artikelen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *