11fountains kletteren weer op Wereldwaterdag

LEEUWARDEN – De 11 fonteinen van 11 internationale kunstenaars in de 11 Friese steden gaan vrijdag 22 maart weer aan. Het is het begin van de lente én Wereldwaterdag.

De dag dat de fonteinen weer aan gaan heet sinds vorig jaar Kletterdei. Dit jaar is Kletterdei zelf bescheidener. Er is gekozen het hele jaar door stil te staan bij de mondiale thema’s van de fonteinen. Dit gebeurt onder de noemer ‘Meet the fountains’ met onder andere inspiratiesessies en een reizende expositie.

De 11fountains worden continu gelinkt als Fries cultureel erfgoed aan nationale en internationale dagen en evenementen, zoals nu Wereldwaterdag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de mondiale waterproblematiek. Een belangrijk thema bij meerdere fonteinen. Sloten zet ons aan het denken over de vanzelfsprekendheid van schoon water, Dokkum verwijst naar drastische veranderingen in de natuur en een smeltende zee, de fontein van Harlingen verwijst onomwonden naar de invloed van de mens op het leven in zee.

11fountains is hoofdproject van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het project startte vorig jaar op 18 mei toen tien van de elf fonteinen in werking traden. Met de onthulling van de ijsfontein in Dokkum afgelopen 22 februari, hebben alle 11 Friese steden nu hun fontein. Met het aanbreken van de lente en het mooiere weer neemt het aantal toeristen in Fryslân weer toe. Naar verwachting bewijzen de kunstwerken zich dit jaar ook opnieuw als selfiekanon.

Zie ook www.11fountains.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *