1137 – Norfolk Island – Cook, Bounty, gevangenis en gerygone

HOLLUM – Nummer 1136 gaat over Norfolk Island, het eiland dat jarenlang dienst deed als gevangeniseiland. Het is ook het eiland van de muiterij op de Bounty.

"Waar de wereld ophoudt, daar ligt Norfolk. Het is een eiland ten oosten van Australië, op 1412 kilometer afstand uit de Australische kust ter hoogte van Evans Head en 900 kilometer vanaf Lord Howe Island. Het ligt tussen dit continent, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië in. Helemaal afgesloten van de wereld is het niet, want het heeft een vliegveld. Vanuit Sydney en Nieuw-Zeeland kun je er per vliegtuig naar toe en er is een haventje voor niet al te grote schepen. Norfolk heeft een bijzondere geschiedenis: de muiterij op de Bounty vond daar daar plaats. Ook was het jarenlang een gevangeniseiland. Inmiddels hebben muiters en boeven plaatsgemaakt voor een paar duizend bewoners met Polynesisch en Europees bloed en vinden toeristen er hun weg."

⇒ lees hier over Norfolk Island – Cook, Bounty, gevangenis en gerygone

 kijk hier waar nummer 1136 over gaat

⇒ kijk hier voor een alfabetisch overzicht

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *