1071 – Panagathos – het Liberty-schip dat voor Ameland zonk

HOLLUM – Nummer 1071 gaat over de Panagathos. Hij strandde precies vijftig jaar geleden op het Bornrif. Vanaf het Hollumer strand waren de masten jarenlang te zien. Het schip had als onderdeel van de Liberty-vloot in de Tweede Wereldooklog meegeholpen aan de bevrijding van Europa. Aabn die Liberty-schepen kleeft een mooie geschiedenis.

"De Panagathos strandde op 28 oktober 1965 in dichte mist op het Bornrif, zo’n zes kilometer voor de kust van Ameland. Hij was er met geen mogelijkheid meer af te krijgen. Met zijn lading – broodjes ijzer, geen goud of koper – zonk het in het zand en ligt daar nu nog. Het was een schip van het type Liberty. De Amerikaanse Liberty-vloot speelde een rol in de bevrijding van Europa. Na de oorlog werd het schip verkocht en deed hij dienst in de koopvaardij. Tot die 28ste oktober 1965."

 lees hier over Panagathos – het Liberty-schip dat voor Ameland zonk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *