1062 – Zwarte Sinterklazen

HOLLUM – Nummer 1062 gaat over de documentaire Wild Geraas en het boek Zwarte Sinterklazen. Het gaat in beide gevallen over Zwarte Piet.

"Zwarte Piet staat in het middelpunt van de belangstelling en lang niet altijd op een feestelijke manier. Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas zoals kop bij munt hoort en yin bij yang. Het is een misvatting dat Zwarte Piet voortkomt uit onderdrukking van de slaven en een staartje kolonialisme is. We zijn kwijt wat de precieze oorsprong van de zwarte sidekick van de Sint is, maar daarmee zijn alle mensen die van Zwarte Piet houden of die zich zwart schminken om hem te spelen nog geen racisten. Wie het hardste schreeuwt heeft nog geen gelijk. In 2014 verscheen er een boek (Zwarte Sinterklazen) en in 2015 een documentaire (Wild Geraas). Boek en documentaire tonen aan dat Zwarte Piet en racisme of slavernij verschillende dingen zijn en dat het Sinterklaasfeest juist wijst naar onze gemeenschappelijke oorsprong."

 lees hier over Zwarte Piet en Zwarte Sinterklazen

Zwarte Sinterklazen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *