RSS
Zoeken

Hollum in top vijf allermooiste dorpen van Nederland 

Geplaatst op: 21 juli 2020 - Categorie: Alles & Algemeen

Hollum

HOLLUM – Hollum is een van de vijf mooiste dorpen van Nederland en misschien wel het allermooiste. Of Hollum nummer één van Nederland is horen we 17 augustus, wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt. Vijf dorpen zijn in de race voor de titel ‘Allermooiste dorp van Nederland’. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten 30.000 leden hun stem uit op het dorp dat zij het mooiste vinden. 

Uit een lijst van 50 dorpen verkoos de jury de top vijf. Criteria waarop de dorpen door de jury zijn beoordeeld zijn onder andere: authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en de verhouding tussen bebouwing en groen en het recreatieve aanbod. 

Na een afsluitend juryberaad werd unaniem de winnaar gekozen. Welk dorp dat is wordt op maandag 17 augustus bekend gemaakt. Vervolgens wordt dit dorp op 20 augustus gehuldigd. Hollum neemt het op tegen Winsum (Groningen), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland). Oost-Vlieland en Schiermonnikoog worden ook mooi gevonden. Deze twee dorpen staan in de Top 50.

De vakjury bestaat uit Wim Daniëls, auteur en cabaretier. Hij schreef het boek Het Dorp, een ode aan het dorp van weleer. Jaap Evert Abrahamse, architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Marieke Haafkens, ANWB Eropuit, fiets-en wandelroute-expert.

Relevante dossiers: Hart van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?