Zwitserse invasie op Ameland

GSTAAD – Van 1 t/m 4 september 2011 vindt op Ameland een kleine Zwitserse invasie plaats. Dat weekend viert het Zwitsers-Nederlandse culturele project Powerstation Art zijn eerste lustrum. Een tiental Zwitserse en Nederlandse gezinnen komt dan naar het eiland om samen met hun kinderen en ‘hun’ kunstenaars een volgende stap in dit duurzame culturele project te zetten. Ook geven de Zwitsers-Nederlandse kunstenaars workshops op alle scholen van Ameland. Op zaterdagmiddag 3 uur geeft het Frysk Jeugd Orkest in het Nesserbos een openlucht concert, dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

Powerstation Art

Precies vijf jaar geleden, op 4 september 2006, werd in het Zwitserse Gstaad een grote kaas gemaakt waarin de namen van 7 Nederlandse en 7 Zwitserse kinderen werden geschreven.

Het was het begin van het project Powerstation Art, waaraan veertien families uit heel Zwitserland en heel Nederland meedoen. De kinderen, die toen 2 waren, overhandigden een geel briefje met daarop hun naam aan de kaasmaker. Die begon, terwijl ouders en kinderen toekeken, meteen met het maken van de Powerstation Art kaas. De volgende dag, toen de kaas voldoende was gestold, schreef de kaasmaker de 14 namen op de kaas.

Het was een feestelijk moment daar bovenop die bergtop, toen het verbond tussen deze kinderen werd gesmeed, allemaal geboren in 2004, en afkomstig uit allerlei windstreken en culturen. Koningin Beatrix had een gelukstelegram gestuurd, net als de Zwitserse president, om de deelnemers succes te wensen met het lange traject. Want Powerstaton Art duurt maar liefst tot 2022. Dan worden de kinderen volwassen en eten ze in een gezamenlijke maaltijd hun kaas op. Het idee is dat ze door hun ontmoetingen, en door de begeleiding van kunstenaars uit allerlei landen extra inspiratie hebben meegekregen op weg naar de volwassenheid. Het gebruik is ontleend aan de Annivarden, een Zwitsers bergvolk dat in de buurt van Gstaad leefde.

Tot 2022 krijgt de groep steeds twee nieuwe kunstenaars als peetouders. Een Zwitserse en een Nederlandse kunstenaar treedt een bepaalde periode op als culturele peetvader of -moeder en doet projecten met de groep.

Powerstation Art op Ameland

In september 2006 was er ook een klein jongetje uit Ameland bij. Fons Metz uit Nes kwam met zijn ouders, broertje en zusje naar Zwitserland om er vorig jaar  terug te keren. Toen had Fons een grote hutkoffer meegenomen met kunstwerkjes van zijn klas op Ameland. Ook zat in de koffer een brief van Burgemeester Albert de Hoop die de groeten deed aan de klas en aan de gemeente Gstaad. Alle Power kinderen gaan in september op bezoek naar de klas van Fons op de Kardinaal de Jongschool in Nes.

>>> lees hier over de tekeningen in de hutkoffer

Het eerste september weekend op Ameland kan het publiek niet alleen genieten van het Frysk Jeugd Orkest, dat met het Powerstation Art Openlucht Concert zijn Zwitserse tournee begint.

Ook zullen de vlaggen met de zelfportretten van de kinderen wapperen.

Op 25 juni van dit jaar won Powerstation Art de Kultursprung in Bern, een markt voor multiculturele initiatieven, en verkreeg daardoor de onderscheiding van Unesco Zwitserland voor het beste duurzame culturele project.

>>> tik Fons in bij ZOEKEN om meer te lezen over Powerstation Art

>>> klik op de foto om over het concert te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *