Zwerfvuil en plastic in magen stormvogels

Geplaatst op: 04 mei 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Stormvogel

DEN HELDER – Jan Andries van Franeker snijdt magen van dode stormvogels open om te zien of daar ook plastic in zit. Bij veel dieren blijkt dat het geval. Van Franeker doet ecologisch onderzoek naar de zee en de waterdieren. Zijn werk heeft betrekking op polaire ecosystemen en problemen met plastic zwerfvuil op zee. Hij publiceert daar al sinds 1985 over.

Van Franeker onderzoekt onder meer stormvogels die op de Nederlandse kust aanspoelen. Vanaf de kuststreken van Zeeland en Noord- en Zuid-Holland en vanaf alle Waddeneilanden worden op het strand aangetroffen dode stormvogels bij hem aangeleverd, ook vanaf Ameland. In de eerste maanden van 2019 kreeg Van Franeker 22 dode stormvogels opgestuurd. Bij elke vogel bekijkt hij wat er in de maag zit. In verband met het zwerfvuil uit containers van het schip MSC Zoe, verzamelt hij in Noord-Nederland ook intacte zwarte zee-eenden en eidereend. Het is bekend dat deze schelpdiereters soms plastic objecten inslikken. De onderzoeker wil bekijken of deze soorten bruikbaar zijn als indicatoren voor kustzone en Waddenzee.

Wie een dode stormvogel op het strand aantreft, kan het beste bellen met Natuurcentrum Ameland. Daar werkt een bioloog die regelmatig material opstuurt naar de onderzoeker Van Franeker. De resultaten van het onderzoek bepalen mede hoe het zwerfvuil-beleid van de Nederlandse en Europese overheden zich ontwikkelt.

hieronder vier foto's van wat er in de magen van de vogels zat

Dossier Zeecontainers

Foto: Jan Andries van FranekerFoto: Jan Andries van FranekerFoto: Jan Andries van FranekerFoto: Jan Andries van Franeker

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?