Zwerfvuil en plastic in magen stormvogels

DEN HELDER – Jan Andries van Franeker snijdt magen van dode stormvogels open om te zien of daar ook plastic in zit. Bij veel dieren blijkt dat het geval. Van Franeker doet ecologisch onderzoek naar de zee en de waterdieren. Zijn werk heeft betrekking op polaire ecosystemen en problemen met plastic zwerfvuil op zee. Hij publiceert daar al sinds 1985 over.

Van Franeker onderzoekt onder meer stormvogels die op de Nederlandse kust aanspoelen. Vanaf de kuststreken van Zeeland en Noord- en Zuid-Holland en vanaf alle Waddeneilanden worden op het strand aangetroffen dode stormvogels bij hem aangeleverd, ook vanaf Ameland. In de eerste maanden van 2019 kreeg Van Franeker 22 dode stormvogels opgestuurd. Bij elke vogel bekijkt hij wat er in de maag zit. In verband met het zwerfvuil uit containers van het schip MSC Zoe, verzamelt hij in Noord-Nederland ook intacte zwarte zee-eenden en eidereend. Het is bekend dat deze schelpdiereters soms plastic objecten inslikken. De onderzoeker wil bekijken of deze soorten bruikbaar zijn als indicatoren voor kustzone en Waddenzee.

Wie een dode stormvogel op het strand aantreft, kan het beste bellen met Natuurcentrum Ameland. Daar werkt een bioloog die regelmatig material opstuurt naar de onderzoeker Van Franeker. De resultaten van het onderzoek bepalen mede hoe het zwerfvuil-beleid van de Nederlandse en Europese overheden zich ontwikkelt.

hieronder vier foto's van wat er in de magen van de vogels zat

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *