Zweeds jacht naar Ameland gesleept

IJMUIDEN – De straffe wind bracht gistermiddag diverse jachten in problemen. Op het IJsselmeer, Waddenzee, en Zeeuwse en Zuid Hollandse Stromen moest het Kustwachtcentrum acht acties afhandelen van jachten die aan de grond waren gelopen of motorproblemen hadden. Hiertoe werden acht reddingboten van de KNRM en 3 particuliere vaartuigen ingezet.

Gistermorgen werd het Kustwachtcentrum Den Helder opgeroepen door het Zweedse zeiljacht ‘Larkan’ met de vraag of assistentie kon worden verleend bij het aanlopen van een haven. Het jacht is echter niet in staat een duidelijke positie op te geven. Er werd vermoed dat het zich noord van Ameland of Schiermonnikoog bevond. Diverse posten en vaartuigen werden verzocht de uitzendingen van het jacht te peilen. De reddingboot van station Schiermonikoog werd gealarmeerd en een bergingsvaartuig van Terschelling melde zich eveneens in. Bij contact melde het jacht dat het afgelopen nacht Borkum wilde aanlopen. Door oververmoeidheid durfde men dat niet aan.

Om 09.50 uur vond de reddingboot ‘Dorus Rijkers’ van Schiermonnikoog het jacht op ongeveer zeven kilometer noord van Oost-Ameland. De ‘Larkan’ accepteert de hulp van het bergingsvaartuig, die besloot het jacht naar Den Helder te begeleiden. Het jacht meldde later echter motorproblemen zijn en dat er water in het schip komt, zodat werd besloten het jacht op sleep te nemen en naar Ameland te brengen. Mede omdat de wind was toegenomen tot noordoost 7. Ook de reddingboot van KNRM station Ameland werd ter assistentie ingezet. Rond 16.00 uur was het jacht veilig binnen te Ameland.

Bron: KNRM

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *