“Zwarte Piet is lief, kent u die uitdrukking?”

HOLLUM – Nog anderhalve dag en dan is het weer tijd voor afscheid van Sinterklaas en Zwarte Piet. Zwarte Piet heeft het niet gemakkelijk, de laatste tijd en het is bekant een wonder dat hij niet in een identiteitscrisis is beland. Gelukkig zijn er heel veel mensen die van Zwarte Piet houden en dat houdt hem op de been. 

Dominee Gremdaat maakte er eens een mooie column over die “Zwarte Piet is lief” heet. Gremdaat slaat op Gremdatiaanse wijze het spijkertje recht op het koppetje en maakt korte metten met de overmaat aan 'beledigd voelen'.

“Zwarte Piet is lief” door dominee Gremdaat

“Zwarte Piet is lief, kent u die uitdrukking? Waarom zijn er elk jaar weer mensen die een vrolijk kinderfeest willen besmetten met hun onwerkelijke interpretaties. Je hebt tegenwoordig ook mensen die vinden dat je het sprookje van Roodkapje en de Grote Boze Wolf moet verbieden, want de Grote Boze Wolf staat symbool voor een seriemoordenaar. Dat mag toch niet! En Roodkapje voor een kind met het syndroom van Down. Dat sprookje moet je verbieden! Dames en heren, mensen die sprookjes en liefdevolle tradities gaan besmetten met hun abjecte invalshoeken zijn een gevaar voor de maatschappij. Nou, dominee Gremdaat, is dat niet wat overdreven, zult u misschien zeggen. Ja, het is overdreven maar wel een feit!” Tot slot wenst Gremdaat allen een fijn etensmaal met spekjes en andere lekkere dingen er in en hij besluit: “Wat is Zwarte Piet lief!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *