Zorgen van Waddeneilanden spelen geen rol bij besluit

Geplaatst op: 20 november 2017 - Categorie: Ameland & Eilanden

HARLINGEN In zijn eerste debat, vorige week, met de Tweede Kamer over gaswinning rond de Waddeneilanden liet minister Wiebes zich niet overtuigen door Kamerleden, bestuurders uit Noord-Nederland en de burgemeesters van alle Nederlandse Waddeneilanden. Dinsdagavond bleek dat de gezamenlijke oproep van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog om geen nieuwe gaswinningen meer toe te staan, niet veel weerklank vond bij de minister.

In het debat over de gasvondst bij Schiermonnikoog werd minister Wiebes geconfronteerd met een soepel werkend blok van oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren, aangevuld door kritische noten van de woordvoerder van de PVV. Maar de zorgen van deze partijen, de eilandbewoners en een grote club bestuurders uit Noord-Nederland waren niet voldoende om de minister en de coalitiepartijen op andere gedachten te brengen. 

Mijnbouwwet
Omdat de gasvondst niet binnen de gemeente Schiermonnikoog valt hoeven eilanders ook niet op extra inspraak of instemming te rekenen. En wat de minister betreft leek dit ook te gelden voor de provincie Friesland. Omdat het een gasvondst op de Noordzee betrof waren, wat de minister betreft, de regels voor extra bescherming voor natuurgebieden uit de nieuwe Mijnbouwwet niet van toepassing. 

Minister Wiebes liet duidelijk merken ambities te hebben om minder aardgas in Nederland te gaan verbruiken. Maar hij koppelde die ambitie niet meteen aan de eerste kans die zich voordeed om ook de winning van aardgas af te bouwen. De oproep uit Noord-Nederland om nou juist dat te doen, werd door de minister niet overgenomen.
Bron: Waddenvereniging

Dossier Aardgaswinning

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?