Zorgen om toeristische drukte

BALLUM – Steeds vaker klinken er zorgen om de toeristische drukte op het eiland. Kan Ameland de stroom badgasten nog wel aan en wordt het eiland niet platgetrapt?

Algemeen Belang Ameland (ABA) ziet wel wat in een Toeristisch Platform, zoals Vlieland dat ook kent, het TPV. In het TPV participeren gemeente, VVV, ondernemersverenigingen, Staatsbosbeheer en rederij Doeksen. De TPV heeft als doel de groei van het toerisme op Vlieland te sturen. ABA krijgt van veel eilanders signalen dat men zich zorgen maakt over de toenemende toeristische druk.

Het lijkt wethouder Theo Faber interessant eens een lijntje uit te zetten bij Vlieland, al ziet hij wel een verschil in benadering van het toerisme op Vlieland en Ameland. De verre buur zet vooral in op groei, waar Ameland in haar sociaaleconomische visie vooral de nadruk legt op kwaliteit en leefbaarheid.

De geluiden uit de gemeenschap over toenemende druk vinden gehoor bij raadsleden en de wethouder. De gemeente gaat verder in de lijn van vergroten van de veerkracht van de toeristische sector en het verkleinen van de afhankelijkheid van één branche. In 2030 bezoeken 650.000 toeristen het eiland, dat een 12-maanden economie draait, volgens de visie van 2019 'Ameland Onderneemt, voor blijvend profijt en leefbaarheid'. In een eerder rapport 'Daar gaan we naar toe' uit 2005 zag Ameland een groei naar 700.000 nog als realistisch. De VVV steekt in haar Meerjaren Marketing & Promotie Strategie in op behoud van 600.000 gasten per jaar. De cijfers gelden voor 'gewone' jaren; het coronajaar 2020 zal de statistieken verstoren.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *