Zonsverduistering te zien op Ameland

GOEDEREEDE – Volgende week vrijdag kunnen we, als het tenminste helder weer is, vanaf Ameland een gedeeltelijke zonsverduistering bewonderen. Tijdens het maximum bereikt minder dan 20 procent van het licht van de zon ons land.

Het begint op vrijdag 20 maart om 9.30 uur. De maan schuift dan tussen de aarde en de zon. Om 10.37 uur is de zon maximaal bedekt. Het gaat om een gedeeltelijke zonsverduistering, zodat het niet helemaal donker zal worden, maar wel donkerder dan we gewend zijn. Ongeveer twintig procent van het zonlicht valt op ons land. Rond 11.48 uur komt de gedeeltelijke zonsverduistering tot een eind.

Brilletje

Het is slecht voor de ogen om zonder bescherming naar de zon te kijken, dus zorg dat je op tijd een eclipsbrilletje in huis hebt. Ze worden hier en daar bij brillenzaken gratis weggegeven en anders voor een paar centen aan te schaffen.

Bijzonder

Zo’n gedeeltelijke zonsverduistering is bijzonder. De eerstvolgende keer dat we in Nederland de maan een deel van het zonlicht zien blokkeren, is pas in 2021. Die verduistering is echter beperkt: slechts 17 procent van de zon zal worden bedekt. De volgende grote eclips laat nog ietsje langer op zich wachten: in 2026 zal de maan de zon bijna geheel bedekken.

Spitsbergen

Om op 20 maart de volledige zonsverduistering te zien moet je in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan zijn, de lijn van de totaliteit loopt ten zuiden van Groenland en IJsland via de Faeröer-eilanden naar Spitsbergen.

Bron: www.scientias.nl

Op 4 januari 2011 was er ook een gedeeltelijke zonsverduistering op Ameland te zien. Bekijk hier de foto's van die keer.

Op 1 augustus 2008 was er ook een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

⇒ lees hier over andere natuurverschijnselen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *