Zonnepanelenweide vliegveld Ameland

HOLLUM – Gemeente Ameland wil zonnepanelen op het vliegveld van Ballum. De Amelander Energie Coöperatie (AEC) wil daarin investeren. Ongeveer een zevende deel van het vliegveld zou daarvoor beschikbaar moeten worden gesteld. De activiteiten van Airport Ballum gaan gewoon door. Het veld blijft bereikbaar voor vliegtuigjes en de parachutespringers kunnen blijven springen. De AEC presenteerde het plan tijdens de ledenvergadering op donderdagavond 25 oktober. Gemeente en AEC trekken met dit plan samen op. 

De gemeente heeft in de zuidwesthoek van het vliegveld een stuk van 10 hectare op het oog om er zoveel panelen van ongeveer een meter hoogte neer te zetten dat er 6 megawat per jaar aan energie gewonnen kan worden. De zonnepanelen wekken dan echte Amelandse groene stroom op.

Het plan is berekend op 6,9 miljoen euro. De AEC vraagt 40% financiering uit het Waddenfonds, hoopt 10% van de provincie te krijgen en denkt dat de gemeente, de AEC zelf en wellicht nieuwe aandeelhouders de rest bijeen brengen. Het college van burgemeester en wethouders staat achter de plannen, zegt bestuursvoorzitter Johan Kiewiet donderdagavond tijdens de jaarvergadering van de AEC-leden. De gemeenteraad moet zich nog over de plannen Tekstbalkbuigen.

Een ambtenaar van gemeente Ameland becijferde dat de AEC in 15 jaar de kosten van de investering heeft terugverdiend. De zonnepanelenweide op het vliegveld kan 20 % van de elektriciteitsbehoefte van het eiland opbrengen. Kiewiet noemt het een grote stap in de richting van een energieneutraal eiland. De Waddeneilanden spraken met elkaar af dat ze in 2020 zelfvoorzienend zijn op het gebied van water en energie.

>>>lees hier over Ameland en Duurzaamheid

Speelboerderij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *