Zomerlessen in Friesland

LEEUWARDEN – Nu de coronamaatregelen zijn verruimd kan Kunstacademie Friesland haar unieke zomerlessen opstarten. De zomerlessen vinden plaats in ateliers in de hele provincie. Er zijn veel plein air schilderdagen of -weken gepland zijn, waarbij het ruime Friese landschap het atelier vormt.

Kunstacademie Friesland is net verhuisd naar een ruimere locatie, en na twee maanden is zijn alle lessen stopgezet, door de gevolgen van het Covid-19 virus. Ook de opening van het nieuwe gebouw door wethouder Sjoerd Feitsma in april alsmede de opening van de eerste afstudeertentoonstelling half mei door commissaris van de Koning Arno Brok konden niet plaatsvinden. Met de versoepeling van de regels kunnen per 1 juni de zomerlessen doorgaan binnen de beperkingen die gelden.

De zomerlessen vinden plaats van 1 juni t/m 30 augustus in ateliers en in de buitenlucht door heel Friesland. Voor de zomerlessen komen deelnemers uit het hele land. De logeeradressen hebben maatregelen genomen, waardoor gasten er veilig kunnen verblijven tijdens de kunstlessen. Er zijn workshops en lessen op verschillende locaties, bijvoorbeeld de kunstweek op Terschelling of het glasatelier in Kubaard. In de Kunstacademie in Leeuwarden zijn schilderweken en workshops, in Rijs Gaasterland wordt buiten geschilderd aan het IJsselmeer en in bos en velden. Hotel Jans verzorgt de logies voor schildergasten. Een aantal locaties moest vanwege de beperkte mogelijkheden gewisseld worden met andere plekken.

Kunstacademie Friesland heeft voor alle thuisblijvers op haar site gratis tutorials gezet, om de mogelijkheid te geven zich verder te verdiepen in tekenen- en schilderen.

De bekendmaking van maatregelenverruiming zorgde voor een late start van de promotie van het studieprogramma. Daardoor zijn er speciale open dagen gepland op 13 en 14 juni, met opgave vooraf en binnen een tijdsslot. In de open dagen kunnen bezoekers kennismaken met lessen en docenten van de Kunstacademie. Men doet in kleine groepen mee aan workshops en voorlichting over de Vakopleiding. De website is in deze coronatijd extra belangrijk om informatie uit te wisselen.

Het hele gebouw is coronaproof gemaakt voor de zomerlessen en de lessen die in september kunnen starten. Voor vragen en informatie kunt u bellen met Doet Boersma: 0653376674.

Bron: Kunstacademie Friesland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *