Zoektocht naar zinzoekers brengt Amelandse en Brabantse dominee bij elkaar

HOLLUM – Vanaf juni vijf zinzoekersweekenden op Ameland vanuit Pioniersplek De Plaats. Sijbrand Alblas, pionierspredikant van De Plaats: "Thuiskomen bij jezelf en bij God op Ameland. Dat is wat twee pionierende dominees voor ogen hadden toen ze met elkaar aan de slag gingen om zinzoekersweekenden op te zetten. Dominee-pionier Sijbrand Alblas van de Hervormde Gemeente Ameland en de Brabantse MijnKerk-dominee Otto Grevink geven samen het eerste weekend vorm."

Vanuit pioniersplek De Plaats in Hollum worden vanaf juni vijf weekenden georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Elk weekend heeft een hoofdgast. Gastheer is Alblas, samen met beheerder van De Plaats Engbert van der Meulen. Het thema van het eerste weekend van 11-13 juni is ‘Unplugged’. "Omdat je op dit eiland even helemaal los kunt komen van alles."

"Toen ik de eerste keer op de boot naar Ameland stapte, merkte ik dat ik alles achter me kon laten. Mijn schouders zakten en ik kon weer diep ademhalen", vertelt pionier-predikant Otto Grevink. De Brabantse dominee leerde als pionier het team van De Plaats kennen en werd vorig jaar hun begeleider vanuit de landelijke Protestantse Kerk in Nederland. "Ik hoorde hun wens om zinzoekers te ontvangen op dit mooie eiland, en ik voelde meteen dat ik mijn eigen ervaring met dit eiland graag zou willen delen met mensen die tot rust willen komen. Ik ervaar hier dat heel veel dingen waar ik me dagelijks druk om maak wegvallen en dat alleen de echt belangrijke dingen overblijven. In de rust en de ruimte van het eiland, waar je nog in je eentje op het strand kunt lopen, ervaar ik dat hemel en aarde elkaar raken."

"Iedereen is welkom in De Plaats", vertelt pionier-predikant Sijbrand Alblas van de pioniersplek. "Door het hele jaar heen ontvangen we naast mensen op het eiland ook heel veel vaste eilandgangers en toeristen. De Plaats wordt voor velen daardoor een soort pleisterplaats, om even elkaar te ontmoeten en stil te staan bij je bronnen. We stellen ons nu heel graag open voor zinzoekers, van allerlei leeftijden en achtergronden, omdat we denken dat het eiland hen veel te bieden kan hebben."

Voor de zinzoekersweekenden worden hoofdgasten uitgenodigd. "Elke hoofdgast heeft binding met een eigen doelgroep, zodat we een brede groep zinzoekers kunnen aanspreken met verschillende programma’s. Zo zal Jos van Oord hoofdgast zijn van 10-12 december. De bekende theoloog en tv-presentator (KRO-NCRV) zal de zinzoekers meenemen langs bijbelverhalen en vertellen hoe hij bijbelverhalen anders is gaan lezen, ook door ontmoetingen met zijn zus en Happinez oprichter Inez van Oord. Van 18-20 juni zal dominee Nynke Dijkstra hoofdgast zijn op een vrouwenweekend, samen met de nieuw aangetrokken Amelandse dominee Anne-Meta Kobes", vertelt Alblas trots over zijn nieuwe collega op het eiland. Van 19-21 november is er een speciaal weekend voor millennials: Back2Nature, ingevuld door Amelanders onder leiding van Alblas.

Het eerste zinzoekersweekend wordt gehouden van 11-13 juni (en van 27-29 augustus) met Otto Grevink als hoofdgast. Hij blogt en vlogt al vijf jaar voor internetkerk MijnKerk.nl. Een internetplatform dat zich met name richt op dertigers en veertigers. "Op MijnKerk.nl willen we hen handvatten bieden om het geloof een plek te geven in hun dagelijks leven. We merken dat er een groot verlangen is om in alle drukte even alles los te kunnen laten en weer stil te kunnen staan bij de keuzes die je gemaakt hebt. Ben ik op de goede weg voor mezelf? Waar zou ik meer aandacht aan willen besteden? En wat kost me meer tijd dan het me eigenlijk waard is? Op het eiland kun je in een korte tijd helemaal tot jezelf komen en op adem komen."

Deelnemen aan de zinzoekersweekenden is mogelijk door opgave via www.deplaats-ameland/zinzoekers. Deelname kost € 95,– per persoon. Informatie over de overtocht en accommodatie worden door de organisatie verstrekt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *