Zinkerleiding op sleep

NES – De zinkerleiding die een half jaar lang haaks op de kust van Nes lag vanwege de zandsuppletie, is donderdagmiddag om 15.00 uur vertrokken naar Scheveningen. Voor het transport van de twee kilometer lange leiding zijn vier schepen nodig; één sleept, één vaart achteraan en twee schepen varen aan weerszijden als bewakers. Naar verwachting komt de sleep morgenvroeg aan in Scheveningen. Om 11.45 uur zinkt de leiding voor de kust van Ter Heijde voor een nieuwe suppletieklus.

Machines van loonbedrijf Nagtegaal zij aan zij met shovels van loonbedrijven Spoelstra, De Boer, Visser en gemeente Ameland, wachten tijdens laag water op het juiste moment om de leiding zover mogelijk zeewaarts te duwen. De leiding is aan de uiteinden afgesloten met een deksel met ventiel. De luchtdruk in de buis wordt met perslucht opgevoerd, zodat het duizend ton wegende gevaarte blijft drijven. De twee kilometer lange buis meet met de trossen samen een sleep van bijna drie kilometer.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *