Zeldzame gasten stranden op Ameland

NES – De winterse kou trekt soorten uit Spitsbergen. Geen walvis of walrus, maar twee bijzondere ganzensoorten verblijven al dagenlang op het eiland Ameland.

Het gaat om de kleine rietgans en de witbuikrotgans, beide vogels broeden op het verre Spitsbergen. Het ziet ernaar uit dat de vogels het eiland vanwege de barre kou in het noorden nog niet gaan verlaten.

In normale winters vertrekken de kleine rietganzen nu massaal naar de Deense fjorden. Afgelopen week werden meer dan 1000 vogels waargenomen boven het eiland. Overal op het eiland strijken de families neer. Sommige groepen bestaan uit meer dan 200 vogels. Het is een opmerkelijke tussenstop.

De andere gast is de witbuikrotgans die alleen in strenge winters zijn winterverblijf op Denemarken verlaat. De witbuikrotgans komt doorgaans helemaal niet naar Nederland, maar nu de Deense fjorden dicht dreigen te vriezen, zijn veel witbuiken weggetrokken. Uitgerekend op Ameland ontmoeten de soorten elkaar en dat is uniek. De witbuikrotgans is een echte zeldzaamheid, maar inmiddels verblijven tientallen vogels in de poldergraslanden op Ameland. In de winter van 1995/1996 werden voor het laatst grote aantallen witbuikrotganzen in Nederland gezien.

De verwachting is dat de aantallen nog tot ver in februari toe kunnen nemen, maar dan moet het wel echt winter blijven in het noorden. Op het eiland verblijven nu meer dan 10 verschillende soorten ganzen en dat is uitzonderlijk. Ook soorten als de toendrarietgans en de kolgans worden nu veel meer gezien dan in andere jaren. ‘s Winters verblijven vooral brandganzen en rotganzen op het eiland. Van die laatste soort nemen de aantallen tot ver in mei toe tot wel 50.000 vogels. De ganzen hebben het hier erg goed, want ze worden niet verjaagd of bejaagd door de Amelander boeren. Het eiwitrijke, zilte gras is erg voedzaam en onweerstaanbaar.

Speciaal voor de liefhebber heeft Staatsbosbeheer een BUITENtocht uitgezet langs de ganzen van Ameland. Voor wie van het open landschap houdt en er eens lekker opuit wil!

U kunt de fietsroute downloaden via Staatsbosbheer.nl/Ameland. De route gaat vanaf Ballum over de Smitteweg en Verbindingsweg naar Nes. Vandaar via de Achterdijken, Verdekspad en Fostaland naar de pier. Vanaf daar gaat de route langs de dijk en de Ballumer polder terug naar het dorp Ballum.

Bron: Staatbosbeheer

>>> hier kunt u de fietsroute downloaden

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *