Zeldzaam levermos op Ameland

BALLUM – Theo Kiewiet vond deze week het bedreigde flesjesroestmos – frullania tamarisci – op een zomereik in het bos bij Ballum. Deze soort lijkt veel op helmroestmos, maar mosspecialisten wezen de vondst van de mogelijk zeldzame look-a-like. Met een loep ging Kiewiet nogmaals naar Ballum en bestudeerde zijn vondst. Hij ontdekte dat het inderdaad om de zeldzame soort gaat.

Flesjesroestmos staat de soort als ‘bedreigd’ op de Rode Lijst 2012. Ondanks toegenomen inventarisatieactiviteit, wordt deze opvallende soort niet vaak meer gevonden. Op Texel, Castricum en de Veluwe is de mossoort aangetroffen maar de vondsten daar zijn gedateerd.

Buiten deze gebieden zijn er vondsten gemeld in de Biesbosch (van 1984 tot 1999), Oostelijk Flevoland (1983), Anloo (Dr, 1992) en Heemstede (2008). Meestal gaat het hierbij om een enkel exemplaar. Waarschijnlijk pakt de verontreiniging met stikstof nadelig uit voor de soort.

Frullania tamarisci is een tweehuizige soort. Voor kapselvorming moeten zich zeer dichtbij elkaar mannelijke en vrouwelijke planten vestigen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *