Zeer onstuimige donderdag en vrijdag

WAGENINGEN – MeteoGroup verwacht donderdag en vrijdag zeer onstuimig weer. In de kustprovincies kunnen komende nacht en morgen windstoten tot 90 km per uur voorkomen. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend kunnen ook landinwaarts zware windstoten voorkomen van 80 of 90 km per uur. De windstoten zijn hinderlijk voor het verkeer.

Donderdag wordt het onstuimige weer veroorzaakt door een diepe depressie op de Noorse Zee. Deze veroorzaakt woensdagmiddag en avond langs de kust van Ierland, Engeland en Schotland een zeer zware storm, windkracht 11. Als gevolg daarvan worden golven verwacht van meer dan 15 meter. In de hoger gelegen delen van Schotland wordt veel sneeuw verwacht. In ons land vallen komende nacht en morgen talrijke buien die gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en in de kustgebieden met zware windstoten tot 90 km per uur.  

De forse wind op vrijdag wordt veroorzaakt door een in ontwikkeling zijnde randstoring, trekkend naar de Noordzee. Afhankelijk van de diepte van deze storing en de koers gaat het vrijdag aan zee stormachtig waaien. Niet alleen in de kustprovincies, maar ook landinwaarts kunnen vrijdagnacht en -ochtend zware windstoten voorkomen van 80 tot 90 km per uur. Tevens wordt op vrijdag langdurig en veel regen verwacht. Regionaal zal in een etmaal meer dan 20 millimeter regen vallen. 

In het weekeinde wordt het tijdelijk droger en waait er alleen op de Wadden nog een harde wind. Volgende week veroorzaken nieuwe depresses in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen wisselvallig, zacht en soms onstuimig weer. 

Piet Paulusma schrijft over de verwachting van morgen het volgende: "We krijgen veel buien en er staat een krachtige tot stormachtige wind uit zuidwest tot west. Op de Wadden en aan de kust storm met windstoten 100-110 km/uur. Vooral in het noorden tijdens buien mogelijk een klap onweer en/of hagel."

Bron: MeteoGroup en Piets Weer

⇒ lees hier meer over Piet Paulusma

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *