Zeepaardjes teruggebracht naar zee

TEXEL – Vijf kortsnuitzeepaardjes die in het Zeeaquarium van Ecomare hebben overwinterd, zijn vandaag teruggebracht naar zee. De visjes waren afgelopen winter onderkoeld aangespoeld op het strand en naar Ecomare gebracht. Nu de temperatuur van het zeewater weer voldoende gestegen is, konden ze terug naar hun natuurlijke habitat. De Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra brachten ze naar een wierveld in de Noordzee.

Het kortsnuitzeepaardje is de zeepaardjessoort die het meeste voorkomt in de Noordzee. In de winter trekken ze zich normaal gesproken terug in diepere, minder koude delen van de Noordzee. Als ze daar te laat mee zijn of bij een storm op drift raken en in water van minder dan 9 graden terechtkomen, raken ze onderkoeld. De op het strand gevonden zeepaardjes hadden geluk: mensen zagen dat ze nog leefden en brachten ze in een zakje zeewater naar Ecomare. Ecomare en Diergaarde Blijdorp hebben als enige twee aquaria van ons land een ontheffing voor het opvangen van zeepaardjes.

Onder ruime belangstelling gaven de dierverzorgers van Ecomare de zeepaardjes in een bak met gaatjes over aan de duikers. In het wierveld op zo’n vijf meter diepte openden zij het deksel. In alle rust kwamen de visjes tevoorschijn. Zeepaardjes zijn geen krachtige zwemmers en houden zich graag vast met hun staart. Vandaar de keuze om ze naar een wierveld te brengen: ze konden zich meteen vastgrijpen.

Het vrijlaten werd vastgelegd door twee filmploegen en een radioverslaggever. Vanavond zal het RTL-nieuwsprogramma EditieNL een item wijden aan de zeepaardjes en morgen komt het in het Jeugdjournaal. Tussen 17 en 18 uur is vanavond een audioverslag te horen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. Voor de twee duikers was het al de derde keer dat ze zeepaardjes die bij Ecomare hebben overwinterd terug naar zee brachten. Toch blijft het een bijzondere gebeurtenis!

Bron Ecomare

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *