Zeehondenzwerftocht

PIETERBUREN – De twee ontsnapte zeehonden uit de zeehondencrèche zijn nog niet terug in Pieterburen. Donderdagmorgen al vroeg kwam er een melding dat er een zeehond was gezien, zwemmend langs de Snakkebuorren in Workum. De melding was zo serieus en de locatie was zo veelbelovend, dat een flink team van de Zeehondencrèche spoorslags naar Workum toog, met vangnetten in de auto.
Helaas was dat iets te optimistisch. Hoewel in totaal drie betrouwbare meldingen de aanwezigheid van de zeehond in Workum tussen 9:00 uur en 11:00 bevestigden, was er rond het middaguur niets meer te zien. Vlakbij de sluis, waar de zeehond het laatst gezien was, werden baggerwerkzaamheden uitgevoerd, die het dier mogelijk verjaagd hebben. De vangactie moest dus worden afgeblazen en de medewerkers trokken terug naar Pieterburen.
Tegen het eind van de middag belde de havenmeester van Hindeloopen. Hem was gevraagd extra op te letten en hij meldde dat hij net had gehoord dat die middag iemand een zeehond in de jachthaven had zien zwemmen.
Dat wordt morgen het startpunt van het vervolg van deze zoekactie.

Bron: Zeehondencredchte Lenie ’t Hart

>>>lees hier over de ontsnapping en het begin van de zoektocht

>>>lees hier over de vangst van Ulbe

>>>vervolg 22 februari
Zeehond zwemt Elfstedentocht

PIETERBUREN – Lenie ’t Hart schrijft: "Een hele dag lang hebben niets gehoord van de ontsnapte zeehonden. Na Workum was er eentje in Hindeloopen gezien; die zwom richting zuid. De andere was als laatste gemeld bij Zoutkamp. Dat was op donderdag en daarna bleef het akelig stil.
(lees verder)
Maar op zaterdagmiddag kwam er een melding vanuit Sneek (eigenlijk Offingawier) (nr 8 op de kaart) en toen kwam natuurlijk ook direct de opmerking: “Die zeehond zwemt de elfstedentocht!” Onze medewerkers waren er binnen een half uur, maar hebben de zeehond niet gezien. Hij zou vanaf die plek bij het paviljoen heel veel kanten op kunnen zwemmen.

Als er iemand is die foto’s van één van de zeehonden heeft gemaakt: asjeblieft stuur ze naar ons. Wij kunnen wel zien of het Seppe of Emma is.

De onzekerheid van een week is erg. Het zou kunnen zijn dat de zeehond die als laatste bij Zoutkamp is gezien, door het Lauwersmeer naar de Waddenzee is gegaan. Maar de zeehond die voor Friesland heeft gekozen is nog steeds onderweg. Gelukkig bellen veel mensen als er een zeehond ergens zwemt. Dit weekeinde kregen we meldingen uit o.a. Roozendaal (carnavalsstemming…), Kamperland, Schoorl, Katwijk, Delfzijl en Lauwersoog. Veel meldingen komen van de Noordzeekust, en daar kunnen “onze” zeehonden nog niet zijn… "
 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *