Zeehondenpup in opvang

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste pup van deze zomer opgevangen. Het dier was al meerdere dagen in observatie in de buurt van het Dollardgebied. In dit gebied vindt ook een onderzoek van het Zeehondencentrum naar zeehondengedrag plaats. De pup is vernoemd naar een van de medewerkers van het centrum, Lisa, en is te zien voor bezoek in het centrum.

De eerste zeehondenpup die dit seizoen door Zeehondencentrum Pieterburen wordt opgevangen heet Lisa en is vernoemd naar een van de medewerkers van het centrum. Om het publiek een beter beeld te geven van de vele gezichten in de organisatie, besloot Zeehondencentrum Pieterburen om dit seizoen de dieren te vernoemen naar medewerkers van het centrum. Pup Lisa is vernoemd naar een van de coordinatoren van de zeehondenzorg.

De pup van de gewone zeehond komt uit het Dollardgebied, waar het centrum jaarlijks onderzoek doet onder wilde zeehonden. Het diertje lag precies voor de kijkwand. De onderzoekers van het centrum zagen het geboren worden. De moeder kwam niet meer bij de pup terug door onbekende reden. Volgens het protocol van het Zeehondenakkoord is de pup in observatie gekomen en werd het iedere dag gewogen. Na twee dagen gewichtsafname werd geconstateerd dat de pup het zelfstandig niet zou redden en daarom is besloten het diertje naar de opvang in Pieterburen te brengen.

Met pup Lisa lijkt het naar omstandigheden goed te gaan. De dierenartsen hebben geen bijzondere dingen gezien tijdens de intake, maar blijven het jonge dier goed in de gaten houden. 

Gedragsonderzoek in de Dollard

Sinds 2015 voeren onderzoekers van Zeehondencentrum Pieterburen ieder jaar onderzoek uit in het Dollardgebied naar het gedrag van moeders en pups van de gewone zeehond. Vanachter de kijkwand, een soort schutting met kijkgaten, worden de dieren dagelijks urenlang in de gaten gehouden. Het onderzoek geeft een uniek inzicht in de band tussen moeder en pup en de andere zeehonden die in het gebied leven. De onderzoeksresultaten hebben er mede toe geleid dat er vandaag de dag landelijk gewerkt wordt met zeehondenwachters en strenge observatieregels; pups worden ook minder vaak opgevangen. Het onderzoek heeft aangetoond dat meerdere pups bij een moeder kunnen zogen. Dit kan individueel verschillen en gebeurt vaak pas na de eerste week van zoogtijd. Lisa bleek niet bij een van de moeders terecht te kunnen. 

Houd afstand

Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is in volle gang. Vele pups zullen de komende tijd geboren worden en zo’n drie tot vier weken melk krijgen van de moeders. Alle opvangcentra en vrijwilligersorganisaties roepen daarom nogmaals op om juist nu zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden. Bovendien is het strikt verboden voor het publiek, ondanks goede bedoelingen, om zelf in te grijpen bij vermoedens dat een zeehond in nood is. Enkel speciaal opgeleide zeehondenwachters die onder aansturing en licentie van een operationeel zeehondencentrum mogen zeehonden hanteren.

Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *