Zeehondencentrum Pieterburen opent unieke VR-beleving

PIETERBUREN – Op 25 juni heeft Zeehondencentrum Pieterburen de nieuwe expositie 'Are you talking to me?' geopend. Deze expositie heeft als doel te voorkomen dat zeehondenpups en moeders van elkaar gescheiden worden door verstoring. Dit gebeurt door de bezoeker middels een unieke virtual reality-beleving hun invloed op zeehonden te laten ervaren. De waddensimulator is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds.

De expositie is gebaseerd op twee grote wetenschappelijke projecten van het Zeehondencentrum en mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds. De vr-beleving is een productie van Viemr, specialist in Virtual- en Augmented Reality, de expositie is ingericht door Schriever design & concept.

Jaarlijks wordt het centrum geconfronteerd met pups die met bewuste of onbewuste acties door mensen gescheiden worden van hun moeders. Dit is extra actueel doordat het op 3 juni getekende zeehondenakkoord eenzelfde doel na streeft. In de expositie wordt het publiek duidelijk gemaakt dat een huilende pup niet noodzakelijkerwijs in problemen is en dat zeehonden die bij elkaar liggen wel degelijk gevoelig zijn voor verstoringen. Belangrijk uitgangspunt hierbij is de studie gedaan door Beatriz Rapado Tamarit en Marga Mendez Arostegui, beiden PhD-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en werkzaam bij het Zeehondencentrum.

Als extra verdieping wordt de bezoeker bovendien mee genomen in het bijzondere spraakvermogen van zeehonden. Dit is gebaseerd op het onderzoek door Dr. Andrea Ravignani, wiens prestigieuze Marie Curie-fellowship onderzoek onder andere uitzoekt hoe zeehonden geluiden leren maken. Dit blijkt namelijk zo ver te gaan dat zeehonden als papegaaien geluiden na kunnen doen. Op basis van de bijzondere uitkomsten van beide onderzoeken wordt het publiek bewust gemaakt van wat zeehonden hen eigenlijk vertellen.

Het Zeehondencentrum zal per 1 juli haar deuren weer openen voor publiek. Kaartjes zullen uitsluitend via de website geboekt kunnen worden in verband met de corona maatregelen.

Bron: Zeehondencentrum Pieterburen

lees hier meer over de gewone zeehond

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *