Zeehondencentrum opent expositie MSC Zoe ramp

PIETERBUREN – Het Zeehondencentrum Pieterburen heeft vandaag een expositie over de ecologische ramp met de MSC Zoe geopend. De expositie is opgedragen aan en tevens geopend door vrijwilligers die mee hebben geholpen tijdens de schoonmaakacties. Het centrum beschouwt het als een start van levendige expositie die aangevuld zal worden naarmate de gevolgen van de ramp voor het werelderfgoed de Waddenzee in kaart worden gebracht.

Vandaag openden vrijwilligers een bescheiden expositie in Zeehondencentrum Pieterburen over de gevolgen van het overboord slaan van 291 containers door de MSC Zoe. Deze vrijwilligers waren actief tijdens de door het centrum georganiseerde schoonmaakacties en op eigen initiatief. Het Zeehondencentrum wil met de expositie bewustwording creëren rondom de schaal en gevolgen van deze ecologische ramp voor het Werelderfgoed de Waddenzee. Maar bovendien ook de inzet van de honderden mensen die de afgelopen 3 weken zich dag en nacht inzetten om het afval op te ruimen te eren.

De expositie lijkt een waar juttersparadijs waar vele schoenen, nepkaarsen, zeeppompjes, piepschuimblokken, wolkkapstokken, tassen, speelgoed en een aantal auto onderdelen de boventoon voeren. Al dit materiaal werd de afgelopen weken gevonden aan de Groningse kust en opgeruimd tijdens door het centrum georganiseerde acties. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het wetenschappelijk onderzoek dat door de Rijksuniversiteit Groningen is gestart. Samen met de universiteit zal het Zeehondencentrum regelmatig de resultaten van dit onderzoek delen in de expositie.

De inzet van honderden mensen de afgelopen weken heeft diepe indruk gemaakt bij het kleine team van het Zeehondencentrum. Vanuit daar is de wens geboren om een uiting van dank te geven aan die met de Waddenzee begane mensen en vooral Noorderlingen. Het centrum heeft daarom het plan opgevat de expositie uit te breiden met hulp van lokale kunstenaars. Hier worden inmiddels fondsen voor aangeschreven.

De verwachting is dat er de komende maanden nog wel afval zal blijven aanspoelen. Het Zeehondencentrum gaat dan ook door met het vervullen van haar missie een gezonde zee met gezonde zeehonden door waar nodig schoonmaakacties te organiseren. Opgeven hiervoor kan op de website van het centrum.

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *