Zeehondencentrum heropent deuren voor bezoekers

PIETERBUREN – Zeehondencentrum Pieterburen opent woensdag 19 augustus weer haar deuren voor bezoekers. Het centrum sloot nadat een vrijwilliger positief testte op het nieuwe coronavirus. In de loop van een lange quarantaineperiode testten drie anderen ook positief.

De GGD en het COVID-HOME-onderzoeksproject van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG hebben een onderzoek gestart met als doel het beloop van een eventuele COVID 19 uitbraak te monitoren. Uit dit onderzoek is gebleken dat inmiddels alle anderen negatief bevonden zijn.

Na ruim drie weken gesloten te zijn geweest, opent het virus. Om verdere verspreiding te voorkomen, werden alle vrijwilligers in quarantaine geplaatst en werd het resterende personeel ingezet om voor de zeehonden te zorgen. Door een succesvolle samenwerking hebben de GGD en het UMCG een bron- en contactonderzoek uitgevoerd onder medewerkers en vrijwilligers van het centrum. Hieruit bleek dat drie anderen ook positief waren, maar dat er geen verdere verspreiding van het virus plaatsvond dankzij de adequate quarantaine en testen. Dankzij het UMCG-onderzoeksproject en in overleg met de GGD zijn alle positieve mensen en hun contacten drie weken lang getest tot ze uiteindelijk allemaal negatief werden bevonden. Alle positief geteste mensen zijn in strikte afzondering gehouden. Voor de zekerheid werd het centrum langere tijd gesloten gehouden. De zeehonden werden ook getest en allen negatief bevonden voor besmetting met het coronavirus. Een snelle en krachtige reactie op een beginnende uitbraak in een centrum als deze was cruciaal om de verspreiding van het virus te stoppen.

Vanaf woensdag 19 augustus kan het publiek het centrum weer bezoeken. Het bron- en contactonderzoek van de GGD heeft geen aanleiding gegeven tot het testen van de bezoekers. Het centrum voert wel wijzigingen door om de continuïteit van de zeehondenzorg te waarborgen: er komt een publieksteam en een apart zeehondenteam. Nieuwe vrijwilligers worden eerst in quarantaine geplaatst voordat ze worden ingezet. Het centrum kent een unieke werkwijze waarbij intensief wordt samengewerkt met studenten die uit heel Europa komen. Mede dankzij deze internationale vrijwilligers kan Pieterburen haar werk blijven doen.

Het centrum is erg blij weer open te kunnen voor publiek, maar dringt er bij de bezoekers op aan zich aan de maatregelen te houden.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *